Slučaj Deutsche Bank: Nekada najveću banku na svijetu čeka veliko prepakovanje

Podijeli

Nakon preuzimanja američkog povereničkog fonda Investmentbank Bankers Trust 1999. frankfurtski finansijski institut Deutsche Bank naizgled je došao do cilja: našao se u središtu finansijskog centra Volstrit, u Njujorku. Neko vrijeme bio je najveća banka na svijetu.

Četvrtog juna 1999. ispred sjedišta u Frankfurtu, organizovana je žurka čiji je moto bio “Let’s go global”, kojom je proslavljen taj poslovni poduhvat.

“Američki pirotehničari lansirali su rakete sa konfetama u nebo, pivo američke marke Miler brzo je popijeno”, izvještavao je nemački “Špigl”. Dvadeset godina kasnije hodnici na Volstritu su prazni, piše focus.de, prenosi Blic.

U okviru najavljene reorganizacije koncerna, Deutsche Bank je u ponedeljak otpustila prve zaposlene. Kako je predsjednik upravnog odbora banke Kristijan Zeving rekao u ponedeljak, prvim zaposlenima u Aziji, već su uručeni otkazi.

Talas otpuštanja sada će se proširiti i na druge regione svijeta. Ukidanje radnih mjesta je “bolno, ali neizbežno”, rekao je Zeving. Banka još nije objavila koliko će tačno ljudi u kojim filijalama dobiti otkaze.

Kako prenosi Die Welt, zaposleni u Tokiju jutros su obaviješteni da će sektor trgovine akcijama širom Azije biti zatvoren. Mnogi su nakon sastanka odmah sprovedeni do lifta, umjesto da se vrate na radna mjesta.

“Polovina sprata je već otišla”, citira Reuters jednog zaposlenog.

Osim u Tokiju, i u Sidneju i Singapuru biće otpušten veliki broj ljudi. I iz Londona stižu loše vijesti.

“Ovdje se sve raspada, malo je reći da smo potišteni”, izjavio je jedan zaposleni.

Kako saznaje Die Welt, brokerima je rečeno da spakuju stvari, a već od podneva u ponedjeljak kartice za ulaz u firmu više nijesu radile. Bloomberg je prenio da su mnogi zaposleni u Londonu uplakani napustili zgradu, držeći u ruci rješenje o otkazu.

U nedjelju je nadzorni odbor banke donio odluku o sveobuhvatnoj reorganizaciji koncerna. Ukida se trgovina akcijama, a broj zaposlenih će do 2022. biti smanjen za 18.000, na 74.000.

Najžešće će bti pogođeni London i Njujork, gdje se nalaze najvažniji centri investicionog bankarstva. Zeving zaključuje eru Deutsche Banka kao globalnog igrača u investicionom bankarstvu, branši u kojoj su nekada konkurisali najistaknutijim američkim igračima.

“Htjeli smo da učestvujemo svuda u isto vrijeme, ali to je bio preveliki izazov za nas”, rekao je u ponedjeljak glavni izvršni direktor koncerna Frank Šulce.

On je na ovogodišnjoj glavnoj skupštini skicirao masterplan za banku.

Zbog previsokih troškova zatražio je da se banka u investicionom bankarstvu ograniči na poslove koji ispunjavaju bar jedan od dva osnovna preduslova: dovoljno su profitabilni i/ili su važni kao usluga za druge poslovne sektore.

Investiciono bankarstvo podrazumijeva trgovinu hartijama od vrijednosti, derivatima i devizama svake vrste, ali i organizovanje preuzimanja preduzeća, fizionisanje i izlazak na berzu. Međutim, za to je potrebna i određena vrsta bankara, koje bije glas da su “ajkule u prugastim odijelima” i “plaćenici kapitalizma”.

Već nekoliko nedjelja nakon preuzimanja dužnosti u aprilu 2018. najmlađi dirketor Deutsche Banka svih vremena Kristijan Zeving (49) jasno je stavio do znanja da je odučan da stane ne kraj dugogodišnjem provlačenju banke kroz iglene uši.

“Sada ćemo promijeniti kurs naše banke. Nemamo više vremena za gubljenje”, rekao je Zeving.

Brzo je postalo jasno šta novi direktor koncerna podrazumijeva pod stabilnim poslovnim modelom:

“Naši korjeni su u Evropi – ovdje ćemo kompanijama nuditi finansijska rješenja za cijeli svijet”, rekao je on.

Njegova želja: od 2021. banka koja opslužuje pravna i fizička lica, kao i DWS (ogranak za upravljanje bogatstvom) ostvarivaće oko polovine prihoda koncerna.

Ovo je istorijska promjena, jer su praktično svi direktori banke od kraja devedesetih godina (ne računajući Zevingovog prethodnika Džona Krajana) tražili spas u investicionom bankarstvu.

Finansjska kriza 2007/2008. otkrila je tamnu stranu tog posla. Nesigurnim opkladama na američkom hipotekarnom tržištu bankari su odveli svjetsku privredu na ivicu propasti.

Nekada slavljeni resor investicionog bankarstva sve više je opterećivao najbolju njemačku banku, a umjesto profita u milijardama, uslijedile su kazne u milijardama.