Tivat dobio prvi javni punjač za električne automobile: Besplatno punjenje ali ne i parking

Podijeli

Prvi javni punjač za električne automobile u Tivtu, pušten je danas u rad na parkingu u Arsenalskoj ulici u centru grada.

Punionica je u rad pustio direktor preduzeća Parking sistem Tivat Slaviša Ognjanović koji je i demonstrirao način na koji se ona aktivira putem elektronske kartice.

Punionicu je, kako pišu Vijesti, ugradio Hrvatski telekom u saradnji sa Crnogorskim telekomom.

Putem mobilne aplikacije Plugsarfing (a uskoro i sa ostalih mobilnih aplikacija) svi korisnici električnih vozila u Evropi su upoznati da na javnom parkingu u Tivtu sada mogu napuniti svoje vozilo.

„Za sat vremena preko ovog punjača napuni se oko 20 kilovata električne energije u bateriji vozila, što je zavinso od tipa erlektrilnog automobila, dovoljno da se pređe od 300 do 350 kilometara.“- kazao je Ognjanović dodajući da ovaj punjač širi spektar usluga koje korisnicima pruža tivatski Parking servis i doprinosi poboljšanju turističke ponude tog grada, jer sve više ljudi u svijetu koristi električne automobile. Vozila sa pogonom na struju u svijetu je trenutno preko pet miliona, od čega milion u Evropi.

Punjenje na stanici koja istovremeno može da primi i opsluži dva vozila, za sada se ne naplaćuje, ali zbog softvera koji koristi Parking sistem Tivat, njihovi vlansici će ipak morati da plate korišćenja parking mjesta dok se vozila pune strujom.

Sve vrste električnih vozila, bez obzira na model, ovdje mogu puniti baterije.

U pripremu terena, nabavku punionice i instaliranje, Parking servis DOO je investirao više od sedam hiljada eura. Ognjanović je dodao da planiraju da ugrade još nekoliko sličnih punionica za elektromobile u Tivtu, od čega će prva sledeća biti instalirana na parkingu na Aerodromu Tivat.

Inače, punjači za brzo punjenje baterija električnih automobila već su ranije instalirani u luksuznim turističkim naseljima Porto Montenegro i Luštica Bay u Tivtu za potrebe njihovih gostiju i posjetilaca tih rizorta.

Comments are closed.