MMF: Iskoristiti prednosti digitalnog novca uz smanjenje rizika

Podijeli

Novi oblici digitalnog novca nude znatnu udobnost, ali nose i rizike, ukazuje izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) David Lipton u članku u Financial Timesu.

“Niska cijena, globalni doseg, brzina i jednostavnost korišćenja su velike potencijalne koristi. Stabilne kovanice za mnoge bi mogle donijeti finansijsku inkluziju. No, pravi podsticaj su mreže koje obećavaju da će transakcije učiniti jednostavnim poput korišćenja društvenih medija”, navodi Lipton predstavljajući nalaze iz dokumenta “Uspon digitalnog novca – ključne poruke” koji je izdao MMF.

Osim prednosti u dokumentu se ističu i rizici povezani s e-novcem: potencijalno stvaranje novih monopola; prijetnje slabijim valutama, zabrinutost zbog zaštite potrošača i finansijske stabilnosti; i rizik poticanja ilegalnih aktivnosti…

“Moramo stvoriti okruženje u kojem se mogu iskoristiti prednosti ove tehnologije uz istovremeno smanjivanje rizika. To će zahtijevati saradnju između zemalja, ali i među sektorima. Centrale banke, regulatori, ministarstva finansija, antimonopolska tijela, izdavaoci valuta i tehnološki stručnjaci moraće da govore zajedničkim jezikom za zajednički cilj”, napisao je Lipton za FT.

Dokument “Uspon digitalnih novca – ključne poruke” označava pokretanje nove serije MMF-a, Fintech Notes.

Nadovezujući se na dugogodišnji rad osoblja, u MMF-u će istražiti aktualne teme u digitalnoj ekonomiji i periodično će izdavati dokumente.