Volkswagen odabrao Tursku: Ni EU nije bio dovoljan razlog za izbor Bugarske

Podijeli

Turska i Bugarska najduže su slovile za potencijalnu lokaciju za gradnju nove fabrike njemačke kompanije Volkswagen. Obje zemlje imale su dobre reference za dolazak novog auto giganata, ali je Turska, ipak, prevagnula.

Turska nije članica Evropske Unije ali je u prethodne dvije decenije uspjela da razvije automobilsku industriju i postane jedan od giganata na ovom polju na Starom kontinentu, ocjenjuje Blic Biznis.

Turska nema dugu i slavnu istoriju kao zemlja automobila, ali rast ove grane industrije počeo je u ranim devedesetim godinama prošlog vijeka.

Vlada Turske u tom periodu počinje sa privlačenjem novih investitora u zemlju, a masa njih ulaže upravo u automobilsku industriju. U ovoj zemlji danas proizvodnju ima nekoliko svetskih brendova od Forda i Hyundaia koji je 1995. godine otvorio fabriku u ovoj zemlji do Toyote koja je u Tursku došla 1994. godine. Zajedno sa kompanijom Oyak francuski Renault ima pogon u Bursi.

U 2017. godini u Turskoj je proizvedeno 1,7 miliona automobila, što je rast od 13 odsto u odnosu na 2016. godinu. Od ovog broja, čak 80 odsto vozila je završilo na inostranim tržištima. Prihod od izvoza automobila i automobilskih delova u 2017. godini iznosio je 25,7 milijardi eura.

Nedavno se pojavila i informacija da pet udruženih turskih kompanija Anadoly Group, BMC, Kok Group, Turkcell i Zorlu Holding planiraju da naprave prvi turski automobil. Kompanija koja će proizvoditi automobil nazvana je Turska automobilska inicijativna grupa.

Erdogan je tada najavio je da će prototip prvog proizvedenog automobila, čija će se proizvodnja odvijati u Ankari biti spreman 2019. godine i ući na tržište 2021. godine.

“Želim da posjedujem prvi automobil, pod uslovom da platim za njega. Niko ne bi trebao da oklijeva, proizvešćemo turski automobil najboljeg dizajna i tehnologije, kako za našu zemlju, tako i za svijet”, rekao je Erdogan.

S druge strane, kako je “Blic Biznis” nedavno pisao Bugarska je pogodna za dolazak Volkswagena iz više razloga. Riječ je o članici Evropske unije, a trgovina između Njemačke i Bugarske porasla je u 2018. za više od deset odsto na 8,2 milijardi eura. Takođe, Bugarska je u 2018. imala pozitivan bilans u trgovini sa Njemačkom od oko 320 miliona eura. Bugarska takođe, ima iskustvo u proizvodnji automobila.

Bugarska je za gradnju fabrike Volkswagenu ponudila dve lokacije – zonu Kremikovci kod Sofije i industrijsku zonu Rakovski kod Plovdiva.

Poslije nekoliko mjeseci koliko su trajale spekulacije da li će Volkswagen praviti novu fabriku u Srbiji, Bugarskoj ili Turskoj, nadzorni odbor ove nemačke kompanije je prošle nedjelje saopštio da je izabrao lokaciju za fabriku u blizini zapadnog primorskog grada Izmir. U novoj fabrici u Turskoj, navodno će se praviti Škoda i Seat a fabrika će izbacivati do 350.000 automobila godišnje.