Hilton čuva duh starog hotela Crna Gora

Podijeli

Hotel Hilton u Podgorici počeo je da radi 2016. godine, ali je predistorija svega što je naslijedio bogata i raznovrsna.

Naime, ovaj hotel izgađen je na temeljima starog hotela Crna Gora, ali je ugovor podrazumijevao da se sačuvaju dvije stare, ali vrlo važne, komponente.

Prva je čuvena terasa koja je od 1953. bila stjecište društveno-kulturnog života grada pod Goricom. Drugi uslov je bio da se sačuva bogata kolekcija slika koju posjeduje. Jer ovaj hotel može da se pohvali najbogatijom kolekcijom slika u Crnoj Gori.

„Slike smo dobijali na simpatičan način. Umjetnici koji su boravili u hotelu plaćali su usluge slikama i tako smo formirali jednu zavidnu kolekciju koja je bila i sastavni dio ugovora o privatizaciji i morala je ostati dio hotela. To znači da vlasnik može da proda hotel ali ta kolekcija slika mora da ostane u hotelu“, kaže za BizLife generalni menadžer Hotela Hilton Nemanja Nikolić.

Dio hotela počeo je da radi u septembru 2016. a cijeli hotel je otvoren sljedeće godine u martu.

Njegov prethodnik, hotel Crna Gora počeo je sa radom 1953. i bio je prvi hotel u Podgorici. Lokacija na kojoj se nalazi je u strogom centru grada, okružen prelijepim parkovima, 15 minuta udaljen od aerodroma.

„Kada smo gradili hotel imali smo ideju da će to prije svega biti biznis hotel, što on u osnovi i jeste. Međutim, ispostavilo se da i tokom ljeta imamo dosta gostiju, te da su mjeseci tokom ljetnje turističke sezone zapravo jedni od boljih. Razlog za to je, je prije svega, što smo brend ali i zbog toga što je primorje u ljetnjim mesecima kada je špic sezone, znatno skuplje“, smatra Nikolić.

Hotel posjeduje 180 soba koje su opremljene prema svim standardima američkog brenda.

Namjera investitora je bila da naprave dovoljno veliki hotel za crnogorsko tržište. U nekoj mjeri su i premašili standarde Hiltona, te je tako izgradnja i opremanje hotela koštala blizu 40 miliona eura.

Prema riječima Nikolića, u Podgorici ranije nije postojao dovoljno veliki hotel u kom su mogle da se održe ozbiljne konferencije.

„Mi smo napravili hotel sa pet konferencijskih sala, radili smo veliki broj različitih događaja i ugostili priličan broj značajnih ličnosti. Predsjednički apartman je najskuplji i najluksuzniji u našem hotelu, posjeduje stakla otporna na metke a investicija u taj aprtman iznosila je oko pola miliona eura. U tom apartmanu ugostili smo potrpedsjednika Amerike Majka Pensa, kao i mnoge druge ugledne političare iz svijeta i regiona. Svojevremeno gost hotela je bio i Vladimir Putin, ali to je bilo vreme kada je još radio u KGB-u“, priča Nikolić.

Pored raznolikog luksuznog sadržaja, prelijepe terase restorana koja radi tokom čitavog dana, spa centra sa bazenom, hotel posjeduje i svoju vinariju, Sky bar na vrhu hotela sa terasom sa koje se pogled pruža na cijelu Podgoricu.

Tu je i Cigar klub, ekskluzivno mjesto za ljubitelje cigareta, teretana sa najsavremenijom opremom.

Posebno mjesto je odvojeni dio namenjen isključivo poslovnim ljudima – mini biznis centar zatvorenog tipa u okviru kojeg se, daleko od javnosti, mogu držati sastanci, oranizovati ručkovi, večere…