Vlada odlučila o koncesiji: Aerodromi vrijedniji od državnog udjela u Telekomu Crne Gore u momentu privatizacije

Podijeli

Vlada je nakon više odlaganja danas usvojila Koncesioni akt za davanje u zakup Aerodroma Crne Gore.

“Aerodrome Crne Gore ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama”, kazao je premijer Duško Marković, nakon sjednice Vlade.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio da su postavljeni visoki kriterijumi za potencijalne partnere.

Ministar je kazao da je ukupna tržišna cijena Aerodroma 140 miliona eura. To je skoro 23 odsto više od cijene za koju je 2005. godine prodata jedna od najvrjednijih crnogorskih kompanija, Telekom Crna Gora. Državni udio u toj firmi, 51,12 odsto, prodat je tada Magyar Telekomu za 114 miliona eura.

Numanović je, govoreći o koncesiji za Aerodrome, kazao da su postavljena tri kriterijuma za izboir najbolje ponude: tehnički, finanjsiki i za ponuda za poboljšanje avio dostupnposti.

Od budućeg koncesionara očekuje se jednokratna avansna uplata od najmanje 100 miliona eura, podsjeća CdM. Ukupne očekivane investicije tokom trajanja koncesija za oba aerodroma iznose oko 200 miliona eura, s tim što se očekuje da najmanje 80 miliona eura investicija bude realizovano u prve tri godine.

Dokumentom je predviđeno da će svi zaposleni u preduzeću Aerodromi Crne Gore, u skladu sa uslovima iz postojećeg Kolektivnog ugovora, biti zadržani i koncesionar neće imati pravo otpuštanja tokom prvih pet godina.

Nurković je konstatovao da manji koalicioni partner u Vladi, SD, nije odustao od svog stava da aerodrome ne treba davati u zakup.

Ministar je ponovio da je razgovorao sa brojnim zainteresovanim kompanijama za aerodrome Crne Gore.

“Oko dvadesetak renomiranih firmi je zainteresovano za koncesiju”, istakao je Nurković.

Portal Tango Six piše da će Aerodromi Podgorica i Tivat biće tako dati na koncesiju za koju Vlada Crne Gore očekuje 100 miliona eura u formi avansne uplate (Beograd je dobio 501 milion od početno traženih 310 miliona), najmanje 10 odsto godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma i investicije koncesionara u aerodromsku infrastrukturu u iznosu od 200 miliona eura (Srbija je za Nikolu Teslu dobila obećanje za 732 miliona eura vrijedna infrastrukturna ulaganja).

“Vlada Crne Gore očekuje da će u realizaciji prve faze investicija u infrastrukturu, u prve tri godine, biti uloženo najmanje 80 miliona eura. Takođe, očekuje se da će Podgorica dobiti proširenje, odnosno dogradnju putničkog terminala, proširenje manevarskih površina, proširenje platforme za generalnu avijaciju i proširenje trenutne stajanke putničkih aviona za dodatnih minumum 11 parking pozicija”, navodi ovaj portal.

Kada je riječ o Tivtu, očekuje se izgradnja vodnog terminala za prevoz putnika morskim putem koji je kršten kao „Marine Air Terminal“, reparacija piste kao i izgradnja nove rulne staze i proširenje trenutne stajanke.