Gdje su i šta rade: NTO tvrdi da je turista 13% više nego prošle godine

Podijeli

Nakon više nego odlične posjete tokom predsezone, Crna Gora nastavlja da bilježi pozitivne trendove. Prema podacima lokalnih turističkih organizacija koje Nacionalna turistička organizacija obrađuje svakog petka, u petak 26. jula u Crnoj Gori je evidentirano 195.955 turista, odnosno 13 odsto više u odnosu na isti dan lani, saopštila je portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO) Nina Vukčević.

Najviše turista boravi u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom, kazala je ona video servisu Info Biro.

“Ukupni namjenski prihodi koji uključuju prihode od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse u dijelu koji pripada budžetu Crne Gore, naplaćeni od početka tekuće godine iznose 1.438.899 eura što predstavlja rast od 18,25 % u odnosu na isti period prethodne godine. Sama boravišna taksa u dijelu koji pripada budžetu Crne Gore, zaključno sa 24. julom, iznosi 773.976 eura, što je za 19,74% više u odnosu na isti period prethodne godine”, precizirala je Vukčević.

Ugostitelji, međutim, tvrde da je gostiju ovog ljeta osjetno manje, što se vidi i po praznim stolovima ali i manjim prihodima.

Turistički radnici se u skoro svim gradovima na primorju žale na lošiji špic sezone čemu je kumovalo i loše vrijeme.

Posebno oštar pad bilježe izdavaoci privatnog smještaja, u kojem je, prema podacima Crnogorskog turističkog udruženja, ove sezone čak 40 odsto manje rezervacija u odnosu na prošlu godinu.

Stoga se mnogi pitaju: gdje je višak turista o kojima govori statistika i šta rade?