Uprava policije traži regulisanje električnih trotineta

Podijeli

Upotreba električnih trotineta u saobraćaju nije posebno definisana u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, te će Uprava policije uputiti inicijativu za izmjenu zakona. Do tada iz MUP-a apeluju na građane da budu pažljiviji u saobraćaju, pišu Vikend novine.

U posljednje vijeme na ulicama crnogorskih gradova se može vidjeti veliki broj električnih trotineta koje osim djece, sve češće koriste i odrasli. Ovo vozilo na dva točka doživjelo je veliku popularnost širom svijeta zbog veoma jednostavne upotrebe, uštede novca ali i ekološkog značaja.

I pored očigledno dobrih strana, stručnjaci upozoravaju na opasnost s obzirom da električni trotineti mogu da razviju i do 35 kilometara na sat. Međutim, budući da oni predstavljaju novinu na našim prostorima, upotreba električnih trotineta nije posebno definisana u Zakonu o bezbjednosnti saobraćaja na putevima, navode za Vikend novine iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Zbog toga će, kako ističu, Uprava policije, posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, uputiti inicijativu za izmjenu zakona u tom dijelu, kako bi upotreba električnih trotineta bila precizno zakonski definisana.

“Građani koji koriste električni trotinet, s obzirom da on može razviti ograničenu brzinu, treba da budu oprezniji u saobraćaju, budući da su lica koja koriste električni trotinet, kao i biciklisti i lica koja upravljaju mopedom, ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju”, poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Elektronski trotineti već se mogu pronaći u brojnim prodavnicama u Podgorici, a cijene se kreću oko 500 eura , a njihova prodaja dobro ide.

Elektronski trotinet može da ponese do 100, a pojedini modeli i do 120 kilograma, dok je najveća brzina koju može da razvije oko 30 kilometara na čas.