Bezos ima istu poruku za Wall Street već 22 godine

Podijeli

Džef Besoz se mnogo promijenio od prvog izlaska Amazona na berzu 1997. godine, najviše u smislu njegovog bogatstva. No, jedna stvar se nije promijenila – njegova fokusiranost na budućnost.

Taj pristup, koji je naveden u njegovom prvom pismu investitorima prije 22 godine, ponovo se potvrdio ove sedmice u izvještaju o zaradi Amazona u drugom kvartalu ove godine.

Amazon je premašio procjene Wall Streeta kada je riječ o prihodima, ali je profit bio manji od očekivanog – najviše zbog velikih ulaganja u kompaniju.

“Povećaćemo investicije u 2019”, rekao je glavni finansijski director Amazona Brajan Olsavski, prenosi Biznisinfo.ba.

Troškovi isporuka povećani su za 36 odsto na 8,1 milijardu dolara, nakon što je kompanija potrošila više od 800 miliona dolara kako bi učinila isporuku u okviru jednog dana standardnom za članove Prime programa.

Drugim riječima, kompanija je smanjila profit da bi brže isporučivala robu i privukla više korisnika.

Dionice Amazona pale su u petak za 2 odsto nakon izvještaja o zaradi. No, one i dalje imaju rast od 29 odsto od početka godine. Amazon, naveća platforma za online prodaju, trenutno je druga najvrednija berzanska kompanija na svijetu nakon Microsofta.

Evo šta je Bezos napisao u pismu dioničarima 1997. godine, nedugo nakon izlaska na berzu. Ovo je uključeno u svako naredno godišnje pismo investitorima kao napomena šta je važno:

“Nastavićemo da donosimo investicijske odluke u cilju osiguranja dugoročne liderske pozicije na tržištu, radije nego u cilju kratkoročne profitabilnosti i kratkoročne reakcije Wall Streeta”, napisao je tada Bezos.

Bezos je danas najbogatiji čovjek na planeti.