Jugopetrol Podgorica

Jugopetrolova dobit potonula: Profit najvećeg naftaša manji 13 puta nego lani

Podijeli

Naftna kompanija Jugopetrol, u većinskom vlasništvu grčkog Hellenic Petrola, završila je drugi ovogodišnji kvartal sa oštrim padom neto dobiti u odnosu na isti period lani.

Naime, Jugopetrolova neto dobit na kraju juna iznosila je 235,2 hiljade eura, što je 13,4 puta manje nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 3,14 miliona.

Kada se pogledaju rezultati poslovanja objavljeni na sajtu Montenegroberze, vidimo da su poslovni prihodi najvećeg crnogorskog “naftaša” u razmatranom periodu rasli, i to četiri odsto na 68,15 miliona eura, ali su istovremeno veći i rashodi, i to devet odsto i iznose 67,59 miliona eura.

U stavci rashoda, najviše su u odnosnu na prošlu godinu rasli troškovi nabavne vrijednosti prodate robe, na preko 60 miliona eura i troškovi amortizacije i rezervisanja, na 1,4 miliona eura. Rast tih troškova nije uspio da amortizuje rast prihoda od prodaje i smanjenje troškova zarada, koji su manji za oko 300.000 eura.

Troškovi zarada, naknada i ostali lični rashodi iznosili su 1,34 miliona eura, amortizacije i rezervisanja 1,42 miliona, a materijala 308,65 hiljada. Ostali poslovni rashodi iznosili su 4,29 miliona eura.

Porasla je i ukupna aktiva Jugopetrola, i to 2,7 odsto na 109,75 miliona eura, dok su na kraju juna imali 11,12 miliona eura neraspoređene dobiti.

Pogledajte sve stavke: