Mekenzi Bezos je i zvanično treća najbogatija žena na svijetu

Podijeli

U najbogatijem razvodu u istoriji, osnivač Amazona Džef Bezos prebacio je četvrtinu svog vlasništva u kompaniji na bivšu suprugu Mekenzi Bezos, što se desilo 29. jula. On je i dalje najbogatija osoba na planeti, dok je ona zahvaljujući razvodnom dogovoru postala treća najbogatija žena na svijetu.

Prema Forbesovoj procjeni u realnom vremenu, Bezos je u četvrtak ujutro bio bogat 117,8 milijardi dolara, što ga čini 13 milijardi dolara bogatijim od druge najbogatije osobe na svijetu, suosnivača Microsofta i filantropa Bila Gejtsa.

Mekenzi, koji sada posjeduje 19,7 miliona dionica jedne od najvrjednijih svjetskih kompanija (po tržišnoj kapitalizaciji), trenutno ima 36,8 milijardi dolara.

Forbes piše da predstavnik Mekenzi Bezos nije odgovorio na zahtjev za komentar o ovoj promjeni.

Jedine žene bogatije od Mekenzi Bezos su Fransoa Betankur Mejers, nasljednica porodičnog carstva ljepote, L’Oréal, koja ima 53,7 milijardi dolara i Alis Volton, kći osnivača američkog lanca marketa Walmart, Sema Waltona, čije se bogatstvo procjenjuje na 50,4 milijarde dolara.

Prije brakorazvodne parnice, Džef Bezos je imao 78,8 miliona akcija Amazona, vrijedne 150 milijardi dolara, uzimajući cijenu s berze u četvrtak.

Iako su Džef i Mekenzi u aprilu podnijeli dokumente Komisiji za hartije od vrijednosti i berze, navodeći da će se prenos dogoditi nakon okončanja postupka razvoda, dokumenti potvrđuju da je prenos podnesen tek u srijedu naveče.

Mekenzi je u maju najavila da će polovinu svog bogatstva, na osnovu potpisane “zavjeta” koji su pokrenuli milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts, dati u humanitarne svrhe.

Njen sada bivši suprug Džef nije potpisnik ovog zavjeta, ali ga to nije spriječilo da obeća dvije milijarde dolara za pomoć porodicama beskućnika i izgradnju više škola.

Forbes/Investitor.me