Šef Ubera otpustio 400 ljudi: “Teško je, ali moramo raditi što je najbolje za kompaniju”

Podijeli

Uber je u ponedjeljak podijelio 400 otkaza radnicima zaposlenima u odjeljenju marketinga i tako značajno smanjio broj ljudi u tom sektoru, piše Business Insider.

U e-mail obavještenju koji je Dara Khosrowshahi, izvršni direktor najveće kompanije za posredovanje u uslugama prevoza na svijetu, poslao zaposlenima naveo je kako ovaj korak ne znači da marketing gubi na važnosti u Uberu, već upravo suprotno, žele ga učiniti boljim i efikasnijim.

Kompanija je s otkazima krenula u ponedjeljak u 8 ujutro, kada je nova šefica komunikacija Jill Hazelbaker radnike informisala mailom, a zatim su prema pisanju Business Insidera, uslijedili pojedinačni sastanci svakog otpuštenog radnika s odjeljenjem ljudskih potencijala, prenosi Jutarnji list.

Business Insider prenio je u cjelosti e-mail koji je šef Ubera proslijedio svojim zaposlenima, a u kojem piše i kako je ovo bio „jedan težak, ali potpuno nužan korak”. Dodao je i kako će pod novim vođstvom Jill Hazelbaker odjeljenje marketinga uskoro raditi u punoj snazi.

“Ove promjene je izuzetno teško uvesti jer one jako utiču na ljudske živote. Međutim, veliki dio naše uloge kao lidera je donositi teške odluke na osnovu onog što je na najbolje za Uber na dugoročnom planu i biti iskreni s vama o razlozima zbog kojih donosimo takve odluke”, piše u njegovom e-mailu zaposlenima.

Napisao je i kako je ključno priznati kada kao kompanija nisu tamo gdje bi trebalo da bude i to što prije ispraviti.

“Trenutno je opšti dojam da smo, iako smo jako brzo rasli, sada usporili”, smatra Khosrowshahi.

Dobro jednostavno nije dovoljno dobro, zaključio je šef Ubera.

“Mi ciljamo na odlično. Trebalo bi da pobijedimo u trci koja je stvarno, stvarno važna. Oduševljen sam što sam u toj trci s vama”, poručio je zaposlenima.