Da se zna čiji su: Instagram i WhatsApp uz svoja imena dodaju “od Facebooka”

Podijeli

Koliko nam mogu učiniti aplikacije Instagram i WhatsApp manje simpatičnima nego što jesu? Korak više upravo je najavio njihov vlasnik, kompanija i najveća društvena mreža Facebook.

Naime, kako je najavljeno iz kompanije, uskoro će te dvije popularne aplikacije uz svoje ime dodati i ime vlasnika, pa će Instagram zvanično postati “Instagram od Facebooka” (u originalu: Instagram from Facebook), a WhatsApp će se pretvoriti u “WhatsApp od Facebooka” (Whatsapp from Facebook).

Facebook je ovaj recept već primijenio na svoju aplikaciju Workplace.

Novi nazivi će se pojaviti za obje aplikacije u Appleovom App Storeu i Google-ovom Play, mjestima odakle korisnici preuzimaju programe na svoje uređaje.

Na početnom displeju uređaja naziv za sve ostaće, za sada, isti mada je vrlo vjerovatno da ćete na notifikacijama vidjeti “Facebook” za obje aplikacije. Facebook je već napravio istu promjenu s Oculusom.

“Želimo biti jasniji o proizvodima i uslugama koje su dio Facebooka”, rekao je portrparol kompanije, prenosi Verve.

Mark Zakerberg već je otkrio svoju veliku viziju povezanog (i krajnjeg šifrovanog) sistema za razmjenu poruka između Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, ali je dosadašnji nivo odvojenosti od Facebooka, koliko god bila vještačka, dobro služila za obje aplikacije. Kako je, međutim, Facebooka postao omraženiji kod mlađih korisnika, tako su Instagram i WhatsApp postajali popularniji.

Inače, Facebook se suočava s anti-monopolskom kontrolom Savezne komisije za trgovinu (FTC), za koju se govori da proučava istoriju akvizicija kompanije. Wall Street Journal nedavno je objavio da FTC ispituje da li su Facebookova brojna preuzimanja, uključujući Instagram i WhatsApp napravljene s ciljem suzbijanja konkurencije.

Upravo u toj atmosferi, dvije najznačajnije kupovine Facebooka dobiće i formalno njiho ime u nazivu.