Njemci čekaju već šest godina: Uskoro poziv za izgradnju vjetroparka iznad Budve

Podijeli

Javni poziv za izgradnju vjetroelektrane na Brajićima instalisane snage veće od 70 megavata uskoro bi trebalo da bude raspisan.

Predlaže se davanje u zakup 13,8 miliona kvadrata državnog zemljišta na lokalitetima KO Brajići, Kuljače, Utrg, Ovtočići, Tomići i Brčeli u opštinama Budva i Bar.

Interesovanje za gradnju na Brajićima pokazala je još prije šest godina kompanija „Vjetroelektrana Budva“, čiji je vlasnik njemačka kompanija WDP Europe, a direktor Golub Senić.

Nakon toga je Ministarstvo ekonomije izdalo dozvole za mjerenje i istraživanje potencijala vjetra na lokalitetima u katastarskim opštinama Kuljača i Reževići II od maja 2013. do novembra 2017. Na osnovu tih mjerenja procijenjen je energetski potencijal dovoljan za VE snage veće od 70 megavata.

Vlada je, podsjeća Pobjeda, formirala komisiju u čijem sastavu su predstavnici ministarstava finansija, turizma i ekonomije, a koja je uradila prijedlog teksta tendera, sa ugovorom o zakupu zemljišta, na koji su ministarstvima data pozitivna mišljenja. Dostavljena je i dokumentacija Uprave za nekretnine, koja obuhvata izvode iz listova nepokretnosti, površine i način korišćenja parcela i podatke o vlasniku ili nosiocu.

Tenderom se predviđa mogućnost zaključivanja ugovora o garantovanom otkupu električne energije po tržišnim uslovima.

“Time se izbjegava mogućnost preuzimanja rizika od strane države u dijelu uticaja na rast cijena električne energije za potrošače u Crnoj Gori”, objašnjeno je u informaciji.