Bezos prodao još jedan paket akcija Amazona za skoro milijardu dolara

Podijeli

Osnivač i direktor Amazona Džef Bezos prodao je u prva dva dana avgusta još jedan paket od preko 530.000 dionica Amazona za 990 miliona dolara. Nakon plaćanja poreza, neto dobit od ove transakcije Bezosu će donijeti 750 miliona dolara.

Samo nekoliko dana ranije, Bezos je prodao 1,8 milijarde američkih dolara vrijednih dionica Amazona, od čega će mu ostati 1,4 milijarde a o čemu smo već javili.

Nakon ove dvije transakcije, Bezosu će “u džepu” ostati oko 2,15 milijardi čiste dobiti.

Kao najbogatiji čovjek na zemlji, Bezos sada vrijedi procijenjenih 110,1 milijardu dolara, računajući zaključnu cijenu dionica Amazona u ponedjeljak.

Portparol Amazona nije htio da precizira zašto je Bezos prodao još jedan paket akcija. Vodeća teorija među analitičarima je ona da treba finansirati Blue Origin, kompaniju za istraživanje svemira koju je Bezos osnovao u septembru 2000.

Bezos je novinarima na konferenciji o svemirskim istraživanjima 2017. rekao da je finansirao Blue Origin prodajom nekih njegovih dionica Amazona.

Prema dokumentima podnesenim u ponedjeljak popodne Komisiji za hartije od vrijednosti i berze, najbogatiji čovjek na svijetu prodao je preko 530.000 dionica Amazona kada je cijena dionica bila oko 1.900 dolara po dionici. Dionica se u ponedjeljak zatvorila s cijenom od 1.765 dolara.

Investitor.me