Kupovina stana ili automobila na kredit: Kod koje banke su najpovoljnije kamate

Podijeli

Odluka o kupovini automobila ili stana na kredit je jedna od krupnijih odluka koju ćete donijeti, jer vas ishitren potez može skupo koštati. U svakom smislu, pa i finansijskom.

Sve banke koje posluju u Crnoj Gori, trenutno njih 13 nudi stambene kredite na duži rok, ali svega njih pet u ponudi ima pozajmice za kupovinu novog automobila. Portal Investitor je za vas pogledao koliko iznose prosječne ponderisane efektivne kamatne stope na aktivne kredite, dakle kredite koji su trenutno u otplati, te bi stoga ovi podaci trebalo da budu najprecizniji mogući.

Ipak, podatke koje ćete pročitati shvatite više informativno a za sve preciznije informacije obratite se kreditnom referentu u banci u kojoj imate otvorene račune. Ili pokucajte na vrata drugih banaka – uvijek vas može neka iznenaditi specijalnom ponudom samo pod uslovom da novčane prilive prebacite kod njih.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG) na dan 30. jun 2019, najniža prosječna kamatna stopa na aktivne stambene kredite iznosi 4,77 odsto i zabilježena je u Zapad banci. Slijede Komercijalna banka AD Podgorica (4,92 odsto), NLB banka (4,97 odsto), Addiko banka (5,51 odsto) i Nova banka (5,52 odsto).

Samo tri banke imaju prosječne efektivne kamatne stope na stambene kredite ispod 5 odsto, a u tabeli ispod pogledajte kompletan rang banaka:

Što se tiče kredita za kupovinu automobila, pet banaka nudi takve kredite i njihove kamate drastično variraju između 6,46 odsto u Hipotekarnoj banci do 14,17 odsto u Lovćen banci.

Pogledajte koje banke, po kamatnim stopama smještene između ove dvije, još nude pozajmice za kupovinu automobila i po kojim prosječnim efektivnim kamatnim stopama:

Građani često koriste i nenamjenske keš kredite, uglavnom za potrošnju i pokrivanje postojećih obaveza. Prema podacima s kraja juna, prosječno najpovoljnije kamate na tu vrstu pozajmica građanima je na kraju juna obračunavala Komercijalna banka (6,77 odsto) a najveća je zabilježena kod klijenata Hipotekarne banke (9,74 odsto).

Pogledajte rang listu svih 13 banaka po ovom kriterijumu:

Ovi podaci su izvučeni iz kreditnog registra a na osnovu izvještaja banaka.

Prikazane kamate su, kako su precizirali, obračunate na osnovu podataka o stanju nedospjele glavnice i nominalnih i efektivnih kamatnih stopa po pojedinačnim aktivnim kreditima, o kojima su izvijestile banke na kraju juna.

Investitor.me