Bemax od povraćaja akciza prihodovao 600.000 eura

Podijeli

Kompanija Bemax je, kao podizvođač na projektu gradnje autoputa, prošle godine od povraćaja akciza prihodovala oko 600.000 eura, pokazao je revizorski izvještaj spoljnog revizora te kompanije, koji je predat Poreskoj upravi.

Zakoni o autoputu Bar-Boljare i o akcizama omogućili su da kompanija Bemax u prethodnim godinama ostvari velike prihode.

„Prihodi od subvencija iskazani za prošlu godinu, u ukupnom iznosu od 634,26 hiljada eura, uglavnom se odnose na prihode od povraćaja dijela akcize u skladu sa zakonima o autoputu i o akcizama i refundacije bruto zarada za zaposlene, koji su na bolovanju“, navodi se u izvještaju revizora.

Prema podacima iz izvještaja, na građevinskim objektima kompanije Bemax uknjižene su hipoteke u korist banaka kao garancije kojima se obezbjeđuje uredna otplata kredita, odnosno na ime dobijenih bankarskih garancija za avansna plaćanja i dobro izvršenje posla.

„Sadašnja vrijednost nekretnina pod hipotekom na 31. decembar prošle godine iznosi 7,8 miliona eura. Pored navedenog, preduzeće je na 31. decembar imalo upisanu zalogu na građevinskoj opremi neto sadašnje vrijednosti 345,98 hiljada eura na ime urednog izmirenja obaveze prema Prvoj banci“, navodi se u izvještaju.

Povećanja na postrojenjima i opremi obavljena tokom prošle godine u ukupnom iznosu od 13,46 miliona eura najvećim dijelom se odnose na nabavku građevinskih postrojenja i opreme koja će se koristiti u obavljanju poslovne djelatnosti.

Bemax je nedavno počeo gradnju stambeno-poslovnog kompleksa u dijelu Podgorice preko puta šoping centra Delta City.