Globalne banke ove godine ukidaju 30.000 radnih mjesta: Znak da se bankarska kriza samo pogoršava

Podijeli

Blizu 30.000 poslova investicijsko-bankarskih poslova nalazi se na listi za ukidanje ove godine, jer se globalna bankarska industrija izgleda priprema za sumornu drugu polovinu 2019. godine.

Financial Times javio je da su najveća rezanja radnih mjesta ostvarena u evropskim bankama, u čemu je prednjačila njemačka Deutsche Bank, nakon prošlogodišnjeg restrukturiranja.

Ništa manje nijesu pošteđene ni američke banke – Citigroup se takođe bori s posljedicama opadajućih kamatne stope, a radna mjesta u investicionom bankarstvu su dodatno pogođena i povećanom automatizacijom procesa i vještačkom inteligencijom.

Deutsche Bank najavila je ukidanje 18.000 radnih mjesta, kao dio velikog prilagođavanja poslovanja početkom ove godine. Njemačka banka je u posljednjem poslovnom izvještaju iskazala i svoj najveći gubitak od 2008.

U međuvremenu je i grupa Barclays imala sličnih problema. Ove godine je smanjima broj radnih mjesta za cijelih 3.000, što je donijelo velike promjene u načinu poslovanja.

Portparol Barclays-a je rekao da je većina ukinutih radnih mjesta tu sudbinu doživjela zbog mjera efikasnosti, da je dio radnika otpušten sok je dio jednostavno napustio kompaniju a na njihova mjesta nijesu dovedeni novi zaposleni.

U aprilu je Societe Generale grupa objavila da će ukinuti 1.600 radnih mjesta, većinom u matičnoj Francuskoj i Njujorku.

U međuvremenu, Citigroup je najavio da će ove godine smanjiti stotine radnih mjesta uz 10-postotno smanjenje u svojoj centrali.

Izazovi Citigroupa izgledaju kao trend u globalnom bankarstvu. Bloomberg je javio da su prihodi pet najvećih američkih banaka u prošlom kvartalu smanjeni 8 odsto, nakon što su u prvom tromjesečju zaostajali 14 odsto.

Banke koje su najavile otpuštanja čine oko 6 odsto ukupne radne snage u SAD, procjenjuje Financial Times.

“Ovo neće biti posljednja priča o smanjenju radnih mjesta”, smatra Džef Harte, analitičar Sandler O’Neill, u komentaru vijesti iz Citigroup. “Ostatak Vol Strita razmišlja na isti način”, upozorio je on.

Investitor.me