Zašto ne možemo stići Hrvatsku u turizmu: Istra ima više noćenja nego cijela Crna Gora

Podijeli

U izvještaju Evropske komisije za putovanja, zvijezdom Mediterana u prvom kvartalu 2019. prozvana je Crna Gora, država koja je prema evropskim statističkim podacima u prva tri mjeseca ostvarila rast noćenja od 29 i dolazaka od čak 49 odsto.

Jutarnji list piše da bi to “valjda trebalo da sugeriše da će nas susjedi – pregaziti”, ali navode da, uprkos svim komparativnim prednostima, Crna Gora teško može prestići hrvatski turizam.

“Istina, upozoravaju stručnjaci, Crna Gora u odnosu na hrvatsko promišljanje turizma itekako ima komparativnih prednosti, ali s obzirom na to da cijela država u 2018. godini bilježi turističke volumene manje nego što ih Istra ostvari u sedam mjeseci (Crnogorci su lani imali 12,9 miliona noćenja, a Istra u razdoblju od januara do kraja jula 15,5 milijuna), brojke su još daleko od toga da bi Hrvatskoj mogle predstavljati ozbiljniju prijetnju”, ocjenjuje zagrebački dnevnik.

“Ono gdje je Crna Gora u odnosu na Hrvatsku jaka, to su investicioni paketi, po uzoru na Tursku. Oni ulagačima u prvih nekoliko godina nude ishođenje dozvola u samo nekoliko mjeseci te oslobođenje od nameta kako bi lakše prebrodili prve tri godine, dakle vrijeme u kojemu se hotel tek postavlja na noge. Osim toga, svoje rezultate podebljali su još i jeftinim benzinom za nautičare, oslobađanjem od visokih akciza, i sve je to itekako uticalo na rezultat”, tumači jedan dobro upućeni sagovornik Jutarnjeg lista.

Prema riječima Damira Davidovića, državnog sekretara u crnogorskom Ministarstvu turizma, zemlja posljednjih 15 godina, izuzev jedne godine, bilježi kontinuirani rast prometa, a samo u 2019. godini otvorili su 27 novih hotela od čega 24 imaju 4 ili 5 zvjezdica. U zemlji su u toku tri višegodišnja projekta vrijedna 3 milijarde eura – Luštica bay, rizortski grad s marinom u blizini Kotora, Marina Porto Montenegro kao i projekat Portonovi u kojem će sljedeće godine biti otvoren prvi “One and Only” hotel u Evropi.

Niži PDV za hotele

Crna Gora, pojašnjava Davidović za Jutarnji, danas ima 43.000 kreveta u objektima kolektivnog smještaja od čega 52 odsto otpada na kategorije 4 ili 5 zvjezdica, a investitorima su ponudili i znatno bolje poreske uslove: dok PDV u zemlji generalno iznosi 21 posto, na smještaj u hotelima on je na nivou 7 posto dok za hotele s 5 zvjezdica iznosi 7 odsto na sve usluge.

U zemlji posluje i Aman grupa koja upravlja hotelima na Svetom Stefanu, a isti investitori, najavljuje Davidović, planiraju na toj lokaciji još jedan hotel s pet zvjezdica, kao i novi hotel najviše kategorije na Žabljaku.

Pa ipak, u vezi crnogorskih rezultata u dobrom djelu javnosti i dalje postoji skepsa.

“Crna Gora startuje s vrlo malom bazom u pred i posezoni pa im je stoga lakše podići stope rasta, no brojevi iz ETC izvještaja ne uključuju maji i jun koji su bili vrlo loši jer u tom periodu uveliko zavise od gostiju iz regije koji odsjedaju u privatnom smještaju. U konačnom, bez nekih neplaniranih nestabilnosti, Crna Gora bi ove godine mogla ostvariti promet na nivou prošle ili biti u blago plusu”, ističe direktor Horwath HTL-a Siniša Topalović, a slično potvrđuju i neki neformalni izvori iz crnogorskog hotelijerstva koji rast dolazaka i noćenja, između ostalog, pripisuju aktivnostima crnogorske države koja je ove godine krenula u ozbiljnu akciju naplate boravišne takse svoj sili soba i apartmana koji su dosad poslovali izvan zakona.

Mimo investicionih aktivnosti, međutim, Crna se Gora susreće s velikim brojem vlastitih strukturnih problema koje, baš kao i Hrvatska, još nije riješila.

S jedne strane, tu je izrazito loša struktura smještajnih kapaciteta kojih čak 75 odsto čini privatni smještaj, a problemi postoje i s saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom, kao i s činjenicom da cijela zemlja ima dva aerodroma.