Ruski sindikati predlažu radnu sedmicu od 4 dana, uz iste plate

Podijeli

Savez nezavisnih sindikata Rusije tamošnjem Ministarstvu rada je predložio prelazak na četvorodnevnu radnu sedmicu, ali uz zadržavanje postojećih plata, izvještavaju u utorak ruski mediji.

Sindikat upozorava da poslodavci već preraspoređuju radno vrijeme na taj način, ali ne iz dobre namjere već zbog finansijskih poteškoća, što dovodi do značajnog smanjenja radničkih plata.

Sindikati podržavaju skraćenje radne sedmice, ali samo kao sredstva za optimizaciju vremena rada i odmora i uz obavezno očuvanje postojeće plate.

“Predlažemo da se ovo pitanje razmotri na tripartitnoj komisiji za regulaciju socijalnih i radnih odnosa, uzimajući u obzir postojeće sisteme nagrađivanja rada, razlike u radnom vremenu i druge značajke organizacije rada u Rusiji”, kažu sindikalci, prenosi Poslovni dnevnik.

U lipnju je ruski premijer Dmitrij Medvedev dopustio prelazak na četverodnevni radni tjedan. Prema njegovim riječima, tehnološki napredak vodi skraćenju radnog i produženju slobodnog vremena.

Kao primjer naveo je tvrtku s Novog Zelanda koja je svojim zaposlenicima plaćala tri slobodna dana tjedno. Prema Medvedevu, radnici su počeli raditi 20 posto bolje, a i manje su zabrinuti.