Kada će pući balon: Cijene nekretnina u regionu naduvane

Podijeli

Mjesecima unazad cijene nekretnina u prijestonici Srbije obaraju sve rekorde, a poznavaoci tvrde da će trend rasta biti nastavljen narednih godina. Međutim, nameće se pitanje da li rast tržišta novogradnje i luksuznih kompleksa utiče na neopravdan skok cijena u starim zgradama i na manje popularnim gradskim lokacijama, kao i da li te nekretnine zaista nalaze kupce.

U čak 75 odsto slučajeva prodaje nekretnina u Beogradu, stan bude precijenjen na početku prodaje, i to uglavnom usljed neupućenosti vlasnika, tvrde poznavaoci tržišta nekretnina u Beogradu.

Blic piše da su cijeene nekretnina porasle i u Crnoj Gori, toliko da se kvadrat stana u pojedinim gradovima na moru ide i daleko iznad 5.000 eura, praktično se izjednačivši sa cijenama u velikim gradovima Evrope. Ranije su visoke cijene nekretnina u Crnoj Gori održavali Rusi, koje u posljednjih par godina sustižu turski kupci.

Kvadrat stana i u pojedinim delovima Beograda dostiže cijenu od 4.500 do 5.000 eura, što možda ne bi trebalo da čudi s obzirom na atraktivnu lokaciju i kvalitet gradnje, ali i na “uslugu” koju kupac dobija uz stan, poput parkinga, bazena, teretane koja “dolazi” uz zgradu. Građani sa “dubljim džepom” koji žele takav način života očigledno sebi i mogu da priušte takve cijene stanova. Ali se postavlja pitanje šta se dešava sa stanovima u starijim zgradama ili manje luksuznim novogradnjama koje nemaju ni približno slične uslove, ali su im cijene u posljednje vrijeme porasle do neba.

Miloš Mitić iz agencije za nekretnine “Siti Ekspert” kaže da ima dosta neupućenih prodavaca stanova koji su svjesni da su cijene porasle, ali ne znaju koliko i zašto, kao i koji faktori utiču na cijenu, šta podiže ili smanjuje vrijednost nekretnina, pa se zato dešava da su uglavnom početne cijene na oglasima poprilično iznad tržišne pa i preko standardnog povećanja.

“Čak u 75 odsto slučajeva su nekretnine na početku prodaje ustvari precijenjene. Kasnije kada dođe do toga da neko kupi stan, uglavnom se dešava da cijena dođe na neku tržišnu, onda kada prodavac vidi da ne može da proda stan i kada nađe kupca sa mnogo manjom ponudom, tada cijena krene da pada”, kaže Mitić.

Cijene u starogradnji su porasle nekih 10 do 15 odsto u proteklih dvije do tri godine, što zbog povećane tražnje, što zbog jeftinijih bankarskih kredita, odnosno olakšanih uslova za dobijanje pozajmice za stan, objašnjava Mitić.

Cijene nekretnina rastu i u susednoj Hrvatskoj, gdje se bilježi trend rasta već četrdeset meseci zaredom.