Sjenka recesije nad najvećim svjetskim ekonomijama

Podijeli

U svijetu su vrijednosti akcija u padu na svim berzama pošto su zbog stanja globalne privrede investitori snizili akcije.

Na to je uticao povećani strah od posljedica američko-kineskog trgovinskog rata i Brexita bez sporazuma. Istovremeno, MMF je smanjio prognozu rasta svjetske privrede na najnižu stopu u posljednjih 10 godina, prenosi RTS.

Pred neke od vodećih ekonomija svijeta nadvila se sjenka recesije. U Njemačkoj, Britaniji, Italiji, Meksiku, već drugi kvartal bilježi se manji privredni rast.

Lošiji su i podaci za kinesku privredu što je dovelo do toga da investitori potraže bezbjedno utočište u obveznicama ili zlatu. U Pekingu smatraju da su američki protekcionizam i jednostrano ponašanje Vašingtona krivi za loše stanje.

“Volio bih da se SAD vrate za pregovarački sto. Ako postoje neka krupna neriješena pitanja između Amerike i Kine, dvije najveće privrede na svijetu, moramo da ih rješavamo kroz pregovore, a ne jednostranim mjerama. To nije fer i nije u skladu sa međunarodnom praksom”, ističe Vej Benhua sa Instituta za finansijske studije u Čongjingu.

“Od prošle godine američki trgovinski protekcionizam je u porastu što je dovelo do velike nestabilnosti na globalnim finansijskim tržištima i uticalo na globalni ekonomski oporavak. Američke mjere trgovinskog protekcionizma su povećale zabrinutost da bi i Amerika mogla biti na udaru recesije”, kaže Džang Suehun iz Istraživačkog biroa Narodne banke Kine.

Sve evropske berze su zabilježile pad vrijednosti akcija, u SAD su tri glavne berze rad završile sa manjkom od tri odsto. I indeksi akcija na azijskim berzama su danas takođe u padu. Kretanja na tržištima akcija ukazuju na moguću recesiju u glavnim svjetskim privredama.

“Najlakši način da se razumije ova situacija jeste kroz dugoročna zaduživanja, ona od tri ili četiri godine što nije uobičajeno jer su ta zaduživanja manja nego kratkoročna. Zbog toga u suštini i postoji strah”, navodi Dajan Svonk, glavni ekonomista u kompaniji “Grant Tornton”.

U zemljama Zapadne Evrope nadu u oporavak smanjuje usporeni rast privrede u Njemačkoj.