Srbija dobila novi auto-put: Brže i do Crne Gore

Podijeli

Auto-putem Miloš Veliki od Obrenovca do Ljiga, koji je svečano otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, saobraćaju prva vozila.

Novi auto-put je sinoć oko 22 sata otvoren za redovan saobraćaj, rekli su radnici Puteva Srbije na naplatnoj rampi Obrenovac a putarina na novootvorenoj dionici naplaćivaće se od septembra, javlja Tanjug.

Vozila iz Beograda mogu da se uključe na auto-put kod Mislođina, do kojeg se stiže putem pored Ade Ciganlije ka Obrenovcu, kao i obilaznicom preko Ostružničke petlje.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga tri dionice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gdje se zbog lošeg kvaliteta prilikom prvobitne izgradnje dio u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako je sa dionicom Ljig-Preljina, koja je ranije otvorena, u saobraćaju 103,06 km autoputa E-763 Beograd – Južni Jadran.

Dionica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130 km na sat, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gdje je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbjednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.