Lovćen banka: Neto dobit za sedam mjeseci 1,2 miliona eura

Podijeli

Lovćen banka je za prvih sedam mjeseci ove godine ostvarila neto profit od 1,2 miliona eura, saopšteno je iz banke koja je ujedno obilježila i 5 godina poslovanja na crnogorskom tržištu.

“Ukupna aktiva banke je na kraju jula iznosila 184 miliona eura, kreditni portfolio 148 miliona eura, a depoziti 140 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Na svečanom koktelu povodom jubileja, koji je održan na trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, saopšteno je da je banka za pet godina uspjela da izgradi stabilan sistem koji je neophodna osnova za intenzivan rast i ispunjavanje poslovnih rezultata i ambicioznog strateškog plana.

Član Odbora direktora Lovćen banke, Ernst Welteke, kazao je da je u septembru 1999. godine postao predsjednik Centralne banke Njemačke.

“Nedugo nakon toga sam dobio telefonski poziv koji me je informisao da Crna Gora želi da uvede njemačku marku kao platežno sredstvo. Uvođenje njemačke marke, a zatim eura i osnivanje Lovćen banke su uspješne priče u Crnoj Gori”, ocijenio je Welteke.

Glavni izvršni direktor, Vinko Nikić, kazao je da je Lovćen banka na peti rođendan, sa aktivom od oko 185 miliona eura, depozitima od oko 141 milion i ukupnim neto portfoliom od oko 150 miliona, postigla značajne rezultate i postala značajan faktor na ukupnom bankarskom tržištu.

Lovćen banka počela je da radi 25. avgusta 2014. godine. Banku su osnovali domaći poslovni ljudi i naučni radnici, zajedno sa njemačkim državnim investiciono-razvojnim fondom DEG-om (KfW grupa), jednom od najvećih evropskih razvojnih institucija.

Poslovnu mrežu Lovćen banke danas čini 11 filijala.