Novi rokovi za privatizaciju Komercijalne banke, investitori traže dodatno vrijeme

Podijeli

Rok za prikupljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci pomjeren je sa 23. avgusta na 6. septembar ove godine. Kako saznaje “Blic Biznis”, razlog su potrebe pojedinih potencijalnih kupaca kojima su u Vladi izašli u susret i omogućili više vremena da bi razmotrili dokumentaciju o poslovanju banke.

Javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za kupovinu državnog paketa akcija u Komercijalnoj banci Vlada je rapisala posljednjeg dana maja. Sada je rok produžila za nešto manje od dvije nedjelje, čime je potencijalnim kupcima praktično dala više vremena da sagledaju kompleksnu dokumentaciju o poslovanju ove banke u kojoj je država najveći pojedinačni akcionar sa udjelom od oko 42 odsto.

Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji šest je potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banku i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank.

Resorni ministar Siniša Mali više puta je rekao da uspješan završetak prodaje Komercijalne banke očekuje do kraja ove godine.

Uspješno poslovanje

Komercijalna banka je u prvih šest meseci 2019. godine ostvarila dobitak prije oporezivanja od 4.338,6 miliona dinara (36,8 miliona eura), što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja povećanje za 19,8 odsto.

Akcija ove banke na Beogradskoj berzi je od februara ove godine skočila sa 2.400 dinara na trenutnih 3.250.