Da li je za početak biznisa lakše danas nego prije 30 godina: Milijarder bi radije počeo sada

Podijeli

Da li je lakše postati preduzetnik sada, nego prije nekoliko decenija?

Današnji osnivači vjerovatno ne mogu zamisliti započeti posao bez pomoći tehnologije, dok su mnogi od onih koji su započeli poslovna putovanja u pre-digitalno doba podsjetili da je u “njihovo doba” bilo manje konkurencije pa su i šanse za uspjeh bile veće.

To je pitanje koje je novinar Forbesa postavio osnivaču Virgin Group, Ričardu Bransonu, koji je svoj prvi posao započeo davnih 1970-ih, puno prije pojave mobilnih telefona i interneta. Zahvaljujući tehnologiji koja otvara toliko vrata, kaže da danas ima više mogućnosti nego ikad.

Kaže: “Kupci jednako rado kupuju od nekoga ko ima sjedište kod kuće, kao i od kompanije sa sjedištem u velikoj zgradi, a to drastično smanjuje troškove pokretanja posla. Ne morate se opredjeljivati za skupe globalne reklamne kampanje niti zakupljivati velike prostore, a marketinško i tržišno testiranje možete obaviti dodirom prsta na svom iPhone-u ”

I, kako ističe, danas je mnogo lakše doći do kapitala za pokretanje posla, a modeli kao što su crowdfunding i start up krediti preduzetnicima pomažu u izbjegavanju mnogih poteškoća u osiguravanju finansiranja iz velikih izvora poput banaka.

“Iako je konkurencija jača, vjerujem da, ako imate ideju za posao koji rješava problem i poboljšava život ljudi, kao rezultat ćete imati uspjeh”, smatra on.

Vjerojatno su oni koji su započeli u tehnološkom sektoru prije 30 godina svjedočili najvećim promjenama i najvećem uticaju na život preduzetnika, piše Forbes i dodaje da je inspirisan sletom na mjesec i početku doba persolanih računara 1960-ih, Enrdu Bad oduvijek želio biti inženjer.

Postao je poznat kao pionira u evropskoj industriji mobilnih komunikacija, kao osnivač i izvršni director Vodafone Italia.

Godine 1987. bio je ključni član tima zaduženog za stvaranje prvog digitalnog bežičnog telefona za potrošače, koji je sada ekspopnat u Naučnom muzeju u Londonu. Danas je osnivač i izvršni direktor sistem za provjeru pokretanja iProova i razmišlja o životu preduzetnika, i tada i sada.

„U osamdesetim je sve bilo preregulisano a posao je zavisio od poteza olovkom nekom službenika. Regulacija se mijenjala s nacionalnog na evropski nivo, stvarajući ne samo ogromne mogućnosti, već i nove izazove. Upravo se to sada odražava na neke aspekte poslovanja s identitetom u kojem naš iProov danas posluje”, rekea je on.

Bad je 1995. godine želio da pretvori Olivettijev poslovni sistem bežičnih uređaja u poseban start up.

“To je, međutim, bilo nemoguće”, kaže on i dodaje: “U Evropi tada, uključujući Italiju, nije bilo raspoloživog kapitala, fondova, a s druge strane je bilo izuzetno teško dobiti kvalifikovan kadar za rad u startupu. U to vrijeme ta ideja uopšte nije bilo glamurozna ili atraktivna, samo užasno rizična”, podsjeća se Bad.

Za njega je nesumnjivo danas lakše pokrenuti start up tim, jednostavno zbog toga što su ljudi spremni za avanturu i to je daleko više društveno prihvatljivo nego prije par decenija.

Takođe je lakše i finansirati ideju i tim, jer postoje brojne podrške za male inovativne kompanije koje ranije nijesu postojale, dok je okruženje rizičnog kapitala transformisano poreskim podsticajima i niskih kamatnih stopa. Sve to je kapital učinilo dostupnim malim biznisima

“Istina je da se konkurencija danas kreće brže”, kaže Bad. “Međutim, moderni softver olakšava brzu izgradnju, razvoj i testiranje proizvoda, što znači da brže učimo a što je ključno za svaku preduzetničku aktivnost.”

Brzina kojom danas kompanije mogu izaći na tržište znači i da tržišta brzo postaju zasićena, tako da je izazov za preduzetnike da se istaknu iz gomile i prilagode se brzim promjenama na tržištu, a da se pri tome ne ugroze njihove osnovne poslovne vrijednosti.

Mel Pledžer je osnivačica programa ličnog razvoja DNA Light Up, međutim, prvi korak u preduzetništvu imala je prije više od 30 godina kada se, u dobi od 21 godine, uključila u vođenje firme za čišćenje.

“U to vrijeme, osnivanje posla svelo se na čuvanje gomile papira. Sve je bilo sporo i metodično, ali je nekako funkcionisalo”, dodala je.

Mel danas vodi tvrtku koja pruža programe obuke i razvoja širokoj bazi klijenata, uključujući poslovne lidere i njihove timove, kao i pojedince.

“Danas je izazov ostati i održati integritet na tržištu koje je preplavljeno imitacijama, dok se drugi proizvod ili ideja čini dobrim. Za mene je to najveća razlika između toga kako je biti preduzetnik tada i sada”, navela je ona.

Danas se, kaže, u poslu najviše fokusira na autentičnost i očuvanju istinskog interesa u komunikaciji i humanosti.

“Da li je to lakše il teže danas nego prije 30 godina? Valjda je to lični utisak i mišljenje. Obožavam priliku da se borim za ono što je sada, stvarno, za naš tim i za posao koji obavljamo i volim biti preduzetnik u 2019″, poručila je Mel Pledžer.

Investitor.me/Forbes