U ispunjavanju zadataka počnite od najtežeg

Podijeli

Svi imamo obaveze koje nam nikako ne dolaze na red, jer ih često izbjegavamo. To ne mora nužno biti problem, ali kada se te obaveze počnu gomilati, život će nam postati stresniji.

Evo par ideja kako da se izborite sa svim onim što najradije ne biste radili.

Prvo obavite najteži zadatak

Postoji jako dobar razlog zbog kojeg bi prvo trebalo da obavite najteži zadatak. Imamo ograničene i iscrpljive izvore volje i energije. „Napadnite“ najteži zadatak kada ste još svježi i puni energije te ćete na taj način imati jako dobre šanse da ga u uspješno završite.

Restartujte dan u 2 popodne

Svakog dana, u 2 popodne, izvršite procjenu koliko ste toga postigli do tada, podsjetite se šta je kritično i promijenite plan tako da se možete uhvatiti u koštac sa najvažnijim stvarima. Ako se pojavi neplanirani prioritetni projekat i dalje  imate vremena i energije da počnete raditi na njemu u 2 popodne.

Podijelite obaveze u više manjih

Sasvim je normalno da se demorališemo kada vidimo koliki nas posao čeka oko zahtjevnih zadataka. Međutim, umjesto da mislimo na to koliko ne možemo uraditi, potrebno je razmišljati o tome koliko možemo. Ako imate 12 kutija koje je potrebno srediti, sredite samo jednu. Ako ih morate sve srediti, onda razmišljajte o tome da je važniji kvalitet, a ne kvantitet.

Napravite društvo

Isto kao što ćete više i radije vježbati ako idete sa nekim u teretanu, tako ćete lakše i obaviti zadatke ako imate nekoga ko je upoznat sa vašim obavezama. Na primjer, ako nekog obavijestite da idete na dijetu, daleko ćete se brže toga prihvatiti iz straha da ne ostanete bez odgovora kada vam postave pitanje kako dijeta napreduje. Isto je i sa ostalim obavezama. Saznanje da neko zna šta je pred Vama, daće vam dodatni zamah da uspijete.

Trka sa vremenom

Imate problem čak i da počnete neki teški projekat? Pokušajte sa ovim starim trikom – namjestite štopericu na deset minuta. Za to vrijeme, radite potpuno fokusirano i znajte da vas nakon 10 minuta čeka sloboda. Većina ljudi će se zadubiti u to što radi te će nastaviti raditi istim tempom i nakon što se štoperica oglasi.

Izbjegavajte stvari koje vam skreću pažnju

Ako se trzate na svaki zvuk ili zvonjavu digitalnih uređaja koji vas okružuju, onda ste u problemu. Imajte na umu da vas ne prekidaju drugi, već se sami prekidate.

Kada radite neki važan posao, isključite zvono na telefonu i ugasite e-mail program. Znamo da zvuči teško, ali ovo je provjereno efektna navika vrhunskih profesionalaca koji znaju kako kontrolisati svoje vrijeme i radno okruženje i držati pažnju na prioritete.

Isplanirajte dan neodugovlačenja

Prikupite najzapostavljenije zadatke i upustite se u odiseju produktivnosti zaričući se da se nećete vratiti kući sve dok ne obavite sve te zadatke koje ste ignorisali. Priznajte: jednom sedmično se možete natjerati na tako nešto, a rezultat će biti i više nego odličan.

Investitor.me/Mini magazin