Ko će dovesti 5G mrežu u region: Počela trka najvećih konkurenata

Podijeli

Telekom Srbija je spreman za uvođenje 5G mreže, izjavio je direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima – Digital 2019.

„Nemamo mnogo izbora za 5G. Moraćemo da investiramo u tu mrežu i da se takmičimo za 5G licence”, poručio je Ćulibrk na panelu „Godinu dana kasnije: Tradicionalni panel telekom lidera regiona”.

Direktor Telekoma Srbija, u okviru kojeg posluje i crnogorski M:tel, rekao je da je ta kompanija u posljednjih godinu akvizirala veliki broj kablovskih operatera u regionu, ali i da je pod pritiskom više godina kada je riječ o prihodu koji nastaje iz usluge fiksne telefonije.

„Mi već sedam, osam godina na godišnjem nivou gubimo dvije, tri milijarde dinara čistih prihoda, što se često bilježi kao gubitak direktnog profita. On je rezultat gubitka saobraćaja fiksne telefonije, jer je sve manje zaintresovanih korisnika”, rekao je Ćulibrk.

To je s jedne strane teško za održavanje stabilnog poslovanja, ali ih, kako je kazao, već godinama tjera da razmišljamo o drugom pravcu i da krenemo u akviziciju, dodao je Ćulibrk.

On je dodao da u narednom periodu Telekomu Srbija u okviru daljeg razvoja predstoji poboljšanje kvaliteta usluga, navodeći da tu prije svega misli na brzinu interneta, unapređenje sadržaja satelitske TV sa kojom već sada imaju fantastične rezultate.

„Nisam toliko vjerovao da ima prostora i za taj rast, ali ide jako dobro, ne samo u Srbiji nego i u BiH i Crnoj Gori. Investirali smo u serijsku produkciju. To su korisnici jako dobro dočekali”, rekao je Ćulibrk.

Ranije je i iz Crnogorskog Telekoma saopšteno da sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla radi na razvoju 5G tehnologije, tako da je samo pitanje ko će prvi pustiti ovaj signal u Crnoj Gori. Prema nekim najavama, prve 5G brzine interneta imaćemo 2020. godine.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Mike Michel je rekao da ta kompanija puno ulaže u Srbiju i njene korisnike i da mnogo vremena troše na tranziciju kako bi se došlo do najboljih performansi.

Naveo je da operatori još pokusavaju da shvate kako je najbolje koristiti 5G mrežu i istakao da se tu radi o pravljenju čitavog sistema koji može da se koristi za razne svrhe, saradnju sa vladama, privredom…

On je izrazio očekivanje da će svi biti srećni sa 5G mrežom jer će porasti količina podataka u upotrebi.

Direktor Telemach Slovenija Adrijan Ježina je kazao da će 5G svakako postati stvarnost i da ćemo jednog dana pričati i o 6G mreži.

Dejan Turk iz ViP mobile kaže da su oni u prethodnom periodu manje govorili o cijenama i tarifima, te da su se fokusirali na ponude i korisnike. „Svaka dama koja postane mama ima devet mjeseci besplatne usluge i nastavićemo takav odnos sa korisnicima”, rekao je Turk.