Montenegro Airlines: Rezultatima protiv lobiranja za gašenje crnogorskog avio-prevoznika

Podijeli

Crnogorska nacionalna avio-kompanija, Montenegro Airlines (MA), dosadašnjim komercijalnim pokazateljima za osam mjeseci 2019. godine premašuje prošlogodišnje rekordne rezultate, saopšteno je danas iz te kompanije.

“U tom periodu nacionalni avio-prevoznik je prevezao 466.500 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što je za 11.382 putnika više nego za isti period lani. Samo u avgustu MA je prevezao 105.101 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, pri čemu je najveći porast zabilježen u redovnom saobraćaju, gdje je broj putnika bio 92.787, što je za 4.26% više nego u istom mjesecu prošle godine”, navodi se u saopštenju.

MA tokom ljetnje sezone, kako podsjećaju, leti ka 30 redovnih i čarter destinacija, u 15 država, u konkurenciji od preko 50 inostranih avio-kompanija. I pored izražene konkurencije, zimi je udio na crnogorskim aerodromima preko 30% a ljeti oko 25% ukupnog prometa.

“Kroz svoje komercijalne i poslovne rezultate MA najbolje demantuje negativne i zlonamjerne informacije koje pojedini mediji plasiraju u vezi sa poslovanjem ove kompanije, i to na način koji više liči na lobistički nastup u cilju gašenja crnogorskog avio-prevoznika nego objektivnog informisanja javnosti”, ocijenili su iz kompanije

Za 25 godina od svog osnivanja, MA je prevezao 9,5 miliona putnika a od januara 2017. godine do danas, prevezeno je skoro 1,7 miliona putnika, saopštio je nacionalni avio-prevoznik.

Tvrde da direktni i indirektni efekti poslovanja MA na crnogorsku turističku i ukupnu privredu, samo u posljednje dvije i po godine iznose preko pola milijarde eura.

“I dok je evidentno da postoje problemi u vezi naslijeđenih dugova, što je pitanje koje se rješava na relaciji sa resornim ministarstvima, tekuće poslovanje je i pored velikih tržišnih izazova stabilizovano. Ostvaruju se odlični poslovni rezultati i završava inovirana komercijalna strategija, koja bi trebalo da definiše pravce razvoja u narednih 3-5 godina po pitanju destinacija i strukture flote. Na taj način će biti ostvareni bolji poslovni rezultati, i što je najvažnije, veći broj putnika i turista iz različitih djelova Evrope i svijeta će posjetiti Crnu Goru”, zaključili su iz Montenegro Airlinesa.

Rekordni broj putnika i rekordni minusi

Rekordi u broju prevezenih putnika ipak ne pomažu da kompanija makar ublaži nagomilane gubitke iz prethodnih godina. Prema revizorskom izvještaju za 2018, MA je na kraju prošle godine imao akumulirani gubitak od vrtoglavih 89,8 miliona eura i drastično je veći od imovine kompanije.

Gubitak je učinio negativnim i kapital kompanije koji je ispod nule čak 51,5 miliona eura.

Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak prevoznika iznosio 1,97 miliona eura, a potencijalne obaveze 22,5 miliona eura.

Ocjena revizora je i da gubitak i obaveze državna kompanija ne može finansirati iz redovnog poslovanja.