Reagovanje Monstata: Brojimo kineske turiste, prošle godine ih je bilo 42.715

Podijeli

Na tekst koji smo prenijeli 4. septembra 2019.  godine, reagovala je Uprava za statistiku Monstat.

Tekst se odnosi na broj kineskih turista u regionu i navodi se da Crna Gora i Albanija nemaju podatke o broju kineskih turista. Iz Monstata kažu da se u tom tekstu desila zloupotreba statistički podaci.

Tekst reagovanja prenosimo integralno:

“Dana 04. 09. 2019. godine internet portal ‘Invetitor’ je objavio članak pod nazivom „Kineski turisti u regionu: Najviše idu u Hrvatsku, Crna Gora i Albanija ih i ne računaju” i zbog zloupotrebe statističkih podataka dajemo sljedeću ispravku:

Uprava za statistiku – MONSTAT, kao proizvođač zvanične statistike, bilježi i obrađuje podatke o dolascima i noćenjima turista iz Kine (uključujući Hong Kong), što se može utvrditi i neposrednim uvidom u mjesečna i godišnja saopštenja iz oblasti statistike turizma, koja se mogu preuzeti sa sljedeće web adrese: www.monstat.org. Crna Gora koristi klasifikaciju podataka o broju dolazaka i noćenja turista prema zemljama prebivališta koja je u potpunosti usaglašena sa regulativom EU 692/2011.

Broj dolazaka turista iz Kine u 2018. godini na nivou Crne Gore bio je 42.715, dok su u istom periodu oni ostvarili 56.620 noćenja”.

Originalni tekst možete pročitati ovdje.