Skok Crne Gore za 5 mjesta na globalnom indeksu turističke konkurentnosti

Podijeli

Crna Gora je tokom godinu dana poboljšala svoju poziciju na globalnom indeksu konkurentnosti turizma i putovanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), za pet mjesta.

Sada se s indeksom od 3,9 nalazi na 67. mjestu WEF-ovog indeksa. Crnogorski indeks je u odnosu na prethodno istaživanje ojačao 5,6 odsto i to je jedan od najvećih procentualnih napredaka u odnosu na svih 140 rangiranih zemalja.

Paradoksalno, Crna Gora je najveći napredak u odnosu na sve ostale zemlje ostvarila u kategoriji na koju se turistički radnici najviše žale – Ljudski resursi i tržište rada.

Najbolje rezultate, crnogorski sektor turizma i putovanja ostvario je u kategoriji zdravlja i higijene (indeks 5,8), kategorijama konkurentnosti cijena i bezbjednosti (po 5,6) i infrastrukture turističkih usluga (5,5).

Najgore je ocijenjena u oblasti prirodnih resursa (indeks 2,7) i kulturnih resursa i poslovnih putovanja (1,1).

Najbolja zemlja u regionu na WEF-ovom ovogodišnjem indeksu je Hrvatska (27) a slijedi Slovenija (36). Crna Gora je sljedeća, a poslije nje se nalaze Srbija (83), Albanija (86), Sjeverna Makedonija (101), Bosna i Hercegovina (105), dok Kosovo nije rangirano.

Na vrhu ljestvice ostale su 4 zemlje redosljedom iz prošlogodišnjeg indeksa, i to Španija na prvom i nakon nje Francuska, Njemačka i Japan. Na petom mjestu ove godine nalaze se Sjedinjene Američke Države, koje su sa te pozicije potisnule Veliku Britaniju, koja je sada na 6. mjestu.

Kompletan i detaljan izvještaj WEF-a možete preuzeti ovdje (PDF).

Investitor.me