Sad znamo zašto je Indija najbrže rastuća ekonomija na svijetu

Podijeli

Jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta Indija doživljava veliki ekonomski uspon zahvaljujući digitalizaciji.

Ona je započeta još devedesetih godina prošlog vijeka i očekuje se da do 2022. vrijednost digitalne ekonomije dostigne trilion dolara, izjavio je danas ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži, prenosi B92 informaciju agencije Tanjug.

On je na regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunicijama i medijima “Digital 2019” predstavio uspješnu priču “Digitalna Indija” i istakao da je Indija zato sada najbrže rastuća privreda u svijetu te da tome dosta doprinosi mlado stanovništvo, ali i veliki razvoj startapova.

“Bez startapa nema rasta niti razvoja”, naglasio je ambasador.

Kaže da su devedesete godine započeli digitalizaciju u Indiji i da je već od 2000-tih godina IT sektor počeo da cvjeta u toj zemlji.

Indija, kako je rekao, treba sa sedmog na dođe na peto mjesto najvećih svjetskih ekonomija.

“Indija je smanjila siromaštvo, unaprijedila zdravlje i učinila obrazovanje veoma pristupačnim”, naglasio je on.

Batačardži je rekao da je četvrta industrijska revolucija odnosno digitalizacija u velikom zamahu u Indiji i da se pripremaju za veliki protok podataka na internetu, koji je potreban cijeloj zemlji, zbog čega se dosta ulaže u brzi internet.

“E-uprava je unaprijedila vladinu efikasnost i povezala više od milijardi ljudi biometrijskim karticama. Imamo oko 560 miliona korisnika interneta, što je oko tri – četvrtine evropske populacije. Imamo i više od jedne milijarde korisnika smart telefona”, dodao je.

Naglasio je da je internet postao “kapija i veza” između pojedinca i vlade.

Takođe, u Indiji je e-trgovina porasla u 2018. za 51 odsto, a indijsko IT tržište u oblasti zdrastvo se procjenjuje na milijardu dolara.

Ambasador Indije dodaje da se očekuje da će do 2020. IT industrija dostići 7,5 odsto BDP-a zemlje.

“Morate da budete digitalni kako biste opstali i napredovali. Upavo su startapovi način da uspijete i to je u Indiji postala glavna platforma. Digitalni svijet je postao za mlade ogromna prilika za pronalazak posla u IT sektoru i uopšte”, rekao je on.