Volkswagen pokrenuo najveću ofanzivu: Žele da kontrolišu budućnost autoindustrije

Podijeli

Volkswagen je ubrzao svoje napore za dominaciju u električnoj budućnosti autoindustrije. Najveći svjetski proizvođač automobila objavio je u petak da je sklopio ugovor sa švedskim Northvoltom o izgradnji divovske fabrike baterija u Njemačkoj. Potvrdili su i datume proizvodnje dva nova modela koja su ključna za uspjeh kompanije.

Njemačka firma saopštila je kako će proizvodnja litijum-jonskih baterija započeti krajem 2023. ili početkom 2024. što je potez koji će biti od presudne važnosti za Volkswagenovu sposobnost da provede ono što naziva “najvećom električnom ofanzivom u automobilskoj industriji na svijetu“.

Grupa planira da lansira gotovo 70 novih električnih modela u sljedećoj deceniji, a nada se da će u tom periodu proizvesti 22 miliona električnih automobila.

Kompanija ulaže više od 30 milijardi eura u elektrifikaciju vozila u sljedeće četiri godine, a ovaj potez dijelom je podstaknut pritiskom regulatora i skandalom u vezi s dizelskim emisijama. Ako bude uspješan, Volkswagen bi mogao prestići rivale poput Tesle i kineskog BYD-a kojeg podržava Voren Bafet.

Velika pobjeda za Evropu

Litijum-jonske baterije, od kojih se većina trenutno proizvodi u Kini, presudni su dio Volkswagenove strategije elektrifikacije. Baterije predstavljaju otprilike trećinu troškova električnih automobila, prema konsultantskoj firmi Wood Mackenzie.

U Kini se dešava 70 posto globalne proizvodnje litijumskih baterija, a Sjedinjene Države su na drugom mjestu sa 12 posto, rekao je Simone Tagliapietra, stručnjak za klimu i energiju u Bruegelu, evropskom ekonomskom istraživačkom centru.

Evropa zaostaje sa samo oko 3 posto globalnog proizvodnog kapaciteta, prema Evropskoj komisiji.

Dogovor Volkswagena i Northvolta predstavlja “vrlo značajno ulaganje za budućnost evropske proizvodnje baterija”, rekao je Tagliapietra za CNN Business.

Volkswagen ulaže 900 miliona eura u zajednički poduhvat. Dio novca otići će u njemačku tvornicu, ostatak će osigurati Volkswagenu 20 posto udjela u Northvoltu i mjesto u njegovom nadzornom odboru.

Kreće proizvodnja novih modela

Volkswagen je također potvrdio da će proizvodnja nove serije električnih automobila ID.3 započeti u novembru, a prvi će modeli biti isporučeni kupcima sljedeće godine.

Već je rasprodano ograničeno izdanje ID.3, čija će premijera biti 9. septembra na Sajmu automobila u Frankfurtu. Na Sajmu će biti predstavljena i električna vintage Volkswagen buba.

Porsche, jedna od vodećih Volkswagenovih marki, potvrdila je u petak da će 9. septembra početi proizvoditi svoj u prvi u potpunosti električni sportski automobil – Taycan.

Najveća fabrika u Evropi

Pored ulaganja u proizvodnju baterija, Volkswagen ulaže 1,2 milijarde eura u remont svoje fabrike vozila Zwickau, koja je ranije proizvodila motore s unutrašnjim sagorijevanjem, a koja će nakon remonta praviti električne automobile.

Taj je proces započeo 2018. godine, a očekuje se da će biti završen do 2020.

Očekuje se da će postrojenje proizvoditi 330.000 vozila godišnje, što ga čini najvećom i najučinkovitijom fabrikom električnih vozila u Evropi.

Biznis Info