4 knjige koje vam Bil Gejts preporučuje da pročitate upravo sada

Podijeli

Prema svom nedavnom intervjuu za Wall Street Journal, Bil Gejts nosi torbu punu knjiga gotovo svuda gdje ide.

Poput svog kolege milijardera Vorena Bafeta, Gejts voli da čita i to čini često. U stvari, on je rekao da čita jednu knjigu sedmično, što prosječno iznosi otprilike 50 godišnje. Gejts je govorio i o knjigama koje trenutno čita, uključujući “These Truths” od Jill Lepore i roman “Every word” autora Davida Foster Wallacea.

Gejts je za časopis govorio i o nasljeđu Microsoftovog carstva, navodnim vezama s Džefrijem Epstajnom i najnovijim projektima fondacije “Bill & Melinda Gates”, dobrotvorne organizacije koju vodi sa svojom suprugom. Intervju dolazi uoči dokumentarca na Netflixu, “Inside Bill’s Brain”, koji hronizuje Gatesov život i djelo.

Evo šta se trenutno nalazi u Gejtsovoj torbi:

1. “Prepared”, autor Diane Tavenner

Većina Gejtsovih čitanja fokusirana su na nenaučne misli – posebno na teme koje su vezane za aktivnosti fondacije “Bill & Melinda Gates”.

Knjiga Diane Tavenner fokusirana je na priču o Samitu javnih škola, grupi srednjih i viših škola odlučnih da učenike obrazuju drugačije od ostalih javnih škola. Tavenner je prvu Summit školu osnovala 2003. godine i od tada je sistem narastao na 15.

Ove škole djecu podučavaju vještinama iz stvarnog svijeta za razliku od lekcija koje su fokusirane na pripremu za državne testove. I, sudeći prema stopama prihvatanja od strane fakulteta (99%, prema knjizi), školovanje u ovoj grupi značajno utiču na uspjeh.

2. “Loonshots”, autor Safi Bahcall

Gejtsu nijesu strane radikalne ideje. Od redizajniranja toaleta do iskorjenjivanja malarije, osnivač Microsofta je, od kada je napustio svoj položaj predsjednika uprave kompanije prije 19 godina, posvećen rješavanju globalnih problema,.

“Loonshots” se fokusira na to kako te naoko “lude” ideje ljudi prihvataju ili odbijaju u okviru grupnog ponašanja. Safi Bahcall, fizičarka i biotehnička preduzetnica, posmatra kako grupe mogu trenutno promijeniti svoje kolektivno mišljenje.

Gejts nije jedini koji je čitao Bahcallovu knjigu: Ekonomista i nobelovac Daniel Kahneman rekao je da je jedna od prednosti knjige njegova “uvjerljiva analiza” toga kako se ideje razvijaju.

3. “These Truths”, autor Jill Lepore

Profesorica istorije na Harvardu, Jill Lepore, napisala je nekoliko knjiga, a upravo se ova nalazi u Gejtsovim rukama.

S “These Truths”, Lepore je ušla u istoriju Sjedinjenih Država, postavljajući kritična pitanja o naciji. Leporeova interpretacija američke istorije nastoji da razbije ustaljene mitove o svemu – od Kolumba, preko imigracije do ropstva.

“Prošlost je baština, dar i teret”, piše Lepore . “Ne može se to shvatiti. Ne preostaje ništa osim toga da je upoznamo.”

4. “Every Word”, autor David Foster Wallace

Iako Gejts posvećuje manje vremena čitanju fikcije, za Journal je kazao da planira da pročita “Every Word” koju je David Foster Wallace napisao prije nego što se upustio u stvaranje djela “Infinite Jest”, romantičarski masterwork.

Wallace je poznat po pisanju eseja, kratkih priča i romana o svemu – od tenisa do jastoga. Drugi roman pokojnog autora, „Infinite Jest“, epska je komedija o istoimenom filmu, koji je toliko uživajući za svakoga ko ga gleda da to prerasta u zavisnost.

“Nikada ne započinjem čitanje knjige a da je ne dovršim, tako da je početak čitanja knjige od 1.600 stranica sa masovnim fusnotama zastrašujuće čak i za ambicioznog čitaoca”, rekao je Gejts za Journal. “Postoje takve knjige koje obiđu svijet nekoliko puta prije nego što ih ja otvorim.”

Investitor.me/Inc.com