EU razmatra nove energetske poreze

Podijeli

Evropska unija (EU) razmatra mogućnost uvođenja novih energetskih poreza kako bi ispunila ciljeve o smanjenju emisija štetnih gasova, izjavili su u petak evropski zvaničnici.

U proteklih deset godina zemlje EU bile su globalni lideri u postupnom okretanju obnovljivim izvorima energije, uspostavivši sistem trgovanja dozvolama za emisiju štetnih gasova koji nastaju pri sagorijevanju ‘prljavijih’ goriva.

Evropski propisi o oporezivanju energenata nijesu se pritom mijenjali već duže od 15 godina. “Zastarjeli su i slabo prilagođeni izazovima promjene klime i trendovima u energetskoj politici na nivou EU”, stoji u dokumentu o kojem će ministri finansija EU-a u u petak i subotu raspravljati u Helsinkiju, javlja Jutarnji list.

Potrebni su “drastični koraci” kako bi se zaustavila promjena klime, ustvrdio je prilikom dolaska na sastanak njemački ministar financija Olaf Scholz, zatraživši međunarodni angažman na rješavanju tog problema.

“Trenutno pokušavamo da utvrdimo kako da ograničimo potrošnju ugljen-dioksida u poljoprivredi, malim preduzećima i transportu”, kazao je Scholz.

Mogućnosti uključuju uvođenje poreza na ugalj i izmjene sistema oporezivanja energenata, kazao je potpredsjednik Evropske komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis.

Među mogućim se mjerama u dokumentu koji je pripremilo finsko predsjedništvo EU-a navode više minimalne poreske stope na energente, akcize za fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore pomorskog i avio prevoza.

Ambiciozni ciljevi smanjenja emisija ugljhenih gasova za minimalno 50 odsto do 2030. godine sastavni su dio programa nove Evropske komisije čiji mandat počinje u novembru, podsjeća Reuters.

Povjerljivi radni program koji su zvaničnici Evropske komisije pripremili u julu, prije imenovanja Ursule von der Leyen novom šeficom EK, predviđa predloge zakona o ukidanju poreskih izuzeća u sektoru pomorskog i avionskog prevoza do početka iduće godine i analizu minimalnih poreskih stpa na energetske prozivode do kraja iduće godine.