60 minuta štrajka upozorenja u Crnogorskom Telekomu: Sindikat insistira na kolektivnim pregovorima o statusu zaposlenih

Podijeli

Sindikat Crnogorskog Telekoma organizovaće danas jednosatni štrajk upozorenja zbog nemogućnosti da kroz socijalni dijalog ispregovara prava zaposlenih, najavili su njegovi predstavnici.

Sindikat je, kako su objasnili, odluku o stupanju u jednosatni štrajk upozorenja donio i zbog namjere poslovodstva kompanije da pitanja od značaja za radni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenih, koja su predmet kolektivnog pregovaranja, uređuje sa svakim zaposlenim pojedinačno, kroz posebne sporazume koristeći snagu i poziciju jačeg.

“Na taj način poslodavac u potpunosti obesmišljava i degradira kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog sa očitim krajnjim ciljem potpunog ukidanja kolektivnog ugovora kompanije”, rekli su iz Sindikata.

Štrajk upozorenja će, kako je najavljeno, biti organizovan na platou ispred upravne zgrade Telekoma.

Crnogorski Telekom je, kako podsjeća Pobjeda, nedavno tužilo 67 radnika koji traže nadoknadu štete na ime manje isplaćenih zarada. O tome je ova kompanija obavijestila Montenegroberzu dopisom, o čemu je Pobjeda ranije pisala. U pismu se ne navodi za koji period zaposleni traže nadoknadu štete, u kojim iznosima i na osnovu kog propisa.

“Saglasno Direktivi o objavljivanju informacija naše kompanije, te preuzetog pravila da obavijestimo u slučaju pokretanja značajnog sudskog spora bez obzira na procjenu uspjeha u sporu, kako je to utvrđeno pravilima, obavještavamo vas da je pokrenuto osam sudskih postupaka sa ukupno 67 tužilaca. U njima je zahtjev veoma sličan, a sastoji se od zahtjeva za naknadu štete na ime manje isplaćenih zarada” naveli su u pismu iz Crnogorskog Telekoma, odnosno Sektora za korporativne i pravne poslove ove kompanije.

Oni su objasnili da su pismom obavijestili berzu u skladu sa Direktivom o objavljivanju informacija koju je Crnogorski Telekom donio radi poštovanja principa dobrog korporativnog upravljanja.

“Ovo obavještenje ni u kojem slučaju ne podrazumijeva procjenu da je opravdan odnosno u zakonu utemeljen zahtjev tužilaca”, istakli su ranije iz Crnogorskog Telekoma.

Crnogorski Telekom lani je ostvario neto dobit od 7,2 miliona eura. Ova firma imala je 548 zaposlenih, a troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi iznosili su 11,9 miliona eura. Prosječna mjesečna bruto primanja u prošloj godini bila su 1.820 eura. Za pola tekuće godine Telekom je ostvario profit od 1,3 miliona eura, što je dva i po puta slabije nego u istom periodu prethodne godine.

Ova telekomunikaciona kuća je za pola godine ostvarila prihod od 39,6 miliona eura, što je 1,6 miliona lošije nego godinu ranije. Poslovni rashodi iznosili su 39,3 miliona, u odnosu na 40,7 miliona iz šest mjeseci prošle godine.