Prva žena koja će upravljati eurom: Evropski parlament podržao Kristin Lagard za šeficu ECB-a

Podijeli

Evropski parlament podržao je Kristin Lagard za buduću predsednicu Evropske centralne banke (ECB), koja će biti prva žena na ovoj poziciji.

Na plenarnom zasijedanju parlamenta u Strazburu poslanici su dali podršku Lagardovoj sa 394 glasa “za”, protiv je glasalo 206, a 49 je bilo suzdržano, javlja Reuters a prenosi Tanjug. Lagard, uprkos pozivu da prisustvuje sjednici, nije bila prisutna.

“Kristin Lagard je odličan izbor i ima moju punu podršku”, rekao je Ludek Njedermajer, češki desno-centristički poslanik na plenarnoj debati uoči glasanja. Dodao je da je Lagard u prilici da istakne značaj i drugih ekonomskih politika, a ne samo monetarne politike.

Reuters podsjeća da su lideri EU u julu izabrali Lagardovu, visprenu pregovaračicu koja je vodila Međunarodni monetarni fond (MMF), ali ima malo iskustva u monetarnoj politici, da od 1. novembra zamijeni Marija Dragija na čelu najmoćnije finansijske institucije u 19-članom bloku eurozone.

Lagard, bivša advokatica za borbu protiv monopola, postala je francuska ministarka finansija 2007. godine, a zatim je preuzela dužnost šefa MMF.

Lideri EU će njeno imenovanje za šefa ECB-a, sa osmogodišnjim mandatom, formalno ozvaničiti na redovnom samitu sredinom oktobra.

Evropski parlament je za zamjenika šefa nadzornog tela ECB-a izglasao Luksemburžanina Iva Merša, sa 379 glasova “za”, 230 protiv i 69 uzdržanih.