Mercator Ljubljana

Rusi pomrsili slovenačke planove za Mercator

Podijeli

Hoće li Rusi Sloveniji izdati račun za dobre odnose, vrišti veliki naslov u ozbiljnom, pouzdanom Delu, a tekst – ne nudeći nedvosmislen odgovor – ipak navodi na zaključak – hoće.

Od Fausta do danas, računi uvijek dolaze na naplatu. Slovenački premijer, komičar Marijan Šarec, otišao je, naime, u posjetu Moskvi, a onda čuo nešto što nije želio čuti. “Veliki dio razgovora dva premijera bio je posvećen ekonomskom polju. Uprkos mjerama EU protiv Rusije zbog kršenja ukrajinskog suvereniteta, Slovenija ostaje lojalni partner Rusije, posebno u ekonomskoj sferi. Rusija je na devetom mjestu među našim izvoznim partnerima i peta po vrijednosti stranih investicija. Dobri odnosi dviju zemalja obilježeni su s nekoliko velikih zajedničkih projekata koji i dalje ostaju otvoreni te kojima upravlja Slovenačko-ruska međuvladina komisija. Ti su odnosi, međutim, teško opterećeni položajem nasukanog Agrokora, koji je sad pod pokroviteljstvom Fortenova Grupe, koju ruske državne banke kontrolišu kao najveći povjerioci”, piše Delo, prenosi Express.hr.

Medvedev je razgovarao i s hrvatskim vođstvom o rješavanju problema Mercatora, ali očito nije bio previše zadovoljan rezultatima razgovora, prenosi STA. Uvjerio se da ruski vlasnici, prije svega Sberbank, osiguravaju stabilnost poslovanja jako zadužene Fortenova grupe.

“Bilo bi dobro, međutim, dogovoriti se kako postupiti”, rekao je Medvedev te pozvao Šareca da i slovenačka vlada da svoj doprinos.

Ove riječi su, kako piše hrvatski magazin, prilično zagonetne. Kako bi slovenačka vlada mogla dati doprinos i u čemu bi taj doprinos trebalo da se sastoji? Kakvog bi posla Vlada imala u rješavanju dugova i poslovanja privatne trgovačke kompanije, a uz to kompanije u kojoj najveći dio vlasništva imaju ruske banke?

Šira javnost je uvjerena da je Mercator integralni dio Fortenova grupe, no to baš i nije tako. Fabris Peruško, novi šef kompanije, nedavno je u intervjuu za Jutarnji list pojasnio probleme koji su se s Mercatorom pojavili tokom resetovanja sistema. “Što se tiče prebacivanja imovine, implementacijom nagodbe prebačena je sva imovina starog Agrokora – osim Mercatora. Ali na tome intenzivno radimo, predali smo nadležnim tijelima EK zahtjeve što se tiče prijave koncentracije, u intenzivnoj smo komunikaciji s bankama kreditorima Mercatora i brojnim dionicima Mercatora u Sloveniji. Proces se odvija u skladu s planom i očekujem da ćemo u idućih nekoliko mjeseci i za taj zadatak, koji proizlazi iz dogovora povjerilaca Agrokora, moći reći da je uspješno zaključen, pa privesti i konačno okončanje postupka vanredne uprave stvarnom kraju.”

Premda Peruško nije bio pretjerano pričljiv oko ovog pitanja, očito je da stavljanje Agrokora pod Fortenovin krov ide s poteškoćama, sporije od očekivanja i uz aktivnu opstrukciju nekih faktora iz Slovenije na koje – takvo je stajalište zauzeo Medvedev – slovenačka vlada može uticati, ako to samo poželi.

A vladinu intervenciju novinar Dela naziva naplatom računa za dobre odnose, odnosno ustupkom Slovenije Rusiji. Rusija je, naime, veliki investitor u Sloveniju, a slovenački “ujaci”, moćni patrijarsi koji djeluju iz sjene, dugo su se brinuli da Slovenija održi prijateljske odnose s Moskvom.

Bila je to saradnja na obostranu korist – ali ipak je Rusija ulagala u Sloveniju, a ne Slovenija u Rusiju. I Medvedev sad traži uzvrat, koji će Ljubljani razmjerno teško pasti. No, čini se da puno izbora nema, ocjenjuje Express.hr.