5 finansijskih savjeta za srećan brak

Podijeli

Bez obzira da li tek vjenčali ili u braku godinama, mnogi parovi su i dalje “finansijski mladenci”. Ako oboje nijesti “na istoj finansijskoj stranu”, Vi ste finansijski mladenci bez obzira koliko dugo ste u vezi ili u braku.

Ogroman broj bračnih parova nikada ne diskutuje o generalno zajedničkoj budućnosti i temama poput štednje za odlazak u penziju, kupovini kuće ili čak koliko djece žele imati. Neslaganja oko novca, svakako, mogu uzrokovati određene nesuglasice. Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da izbjegnete rasprave i budete srećni i uspješni dok vas smrt ne rastavi, kako se to kaže na američkim vjenčanjima.

Finansijska pitanja su često najveći uzrok razvoda. Život je dovoljno težak; neka novac ne bude razlog zašto nemate srećan brak.

Donosimo pet savjeta za mladence kako bi dobili sredili finansijsko stanje u kući:

1. Finansijski se stavite “na istu stranu”

Razgovarajte otvoreno o svojim trenutnim prihodima i rashodima. Tako možete postaviti porodični budžet i dogovoriti se kako želite da dijelite finansijske obaveze. Napravite jasan plan za plaćanje mjesečnih računa i dogovorite mjesečni iznis novca za dugoročne finansijske ciljeve.

2. Postavite ciljeve za finansijsku budućnost

U kratkom roku, ovo će biti stvari poput odmora ili samo uštede novca kako biste posjetili prijatelje ili porodicu tokom vikenda ili praznika. Dugoročno, možda ćete imati plan za svoj sljedeći automobil, proširenje porodice ili kupovinu kuće. Naravno, valjalo bi da imate i predstavu koliko novca vam je potrebno za dane penzije.

3. Zadržite više zarađenog novca

Ako imate obrt ili firmu, trudite se da na vrijeme ispunjavate obaveze poput raznih poreza i ostalih troškova poslovanja. Nerijetko su raskidi parova koji imaju neki biznis potekli upravo zbog nagomilanih obaveza i nemara.

Osim poslovne discipline, pravovremeno izmirivanje obaveza će vam ostaviti više novca na raspolaganju, jer ćete izbjeći razne kamate i troškove naknadnog plaćanja.

4. Ne zaboravite osiguranje

Osiguranje vam rijetko padne na pamet u “redovnim okolnostima” ali u nepredviđenim situacijama vam je to sigurna luka. Iako se treba nadati da se nijednom od nas ništa loše neće desiti, važno je osigurati da vam finansijska budućnost ne bude uništena ako nešto krene po zlu.

5. Ažurirajte svoje račune

Ako već imate račune za penzioni fond ili osiguranje, dodajte svog supružnika kao nekoga ko može u vanrednom slučaju da raspolaže tim novcem. Više korisnika jednog računa vam možda može donijeti popust. Takođe možete dobiti dodatne popuste ako sve svoje polise prebacite u jednu firmu. Osim pojednostavljenja svega, još ćete i uštedjeti.

Sređivanje porodičnih finansija i jasan dogovor sa supružnikom pomoći će vam da se zdravo “finansijski” spojite i dom zaista pretvorite u bezbrižno ljubavno gnijezdo. Dugoročno će zajednički rad olakšati postizanje finansijskih i životnih ciljeva a i Vaš novčanik će vam biti zahvalan.

Investitor.me/Forbes