Krediti u eurima u Srbiji duplo jeftiniji nego u Crnoj Gori

Podijeli

Novoodobreni krediti u eurima su duplo povoljniji u Srbiji nego u Crnoj Gori, iako je kod nas zvanična valuta euro, pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije i Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Prema zvaničnim junskim podacima, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa na novoodobrene kredite kod crnogorskih banaka je iznosila 5,52 odsto, dok je u Srbiji za kredite u eurima prosječna ponderisana kamatna stopa iznosila svega 2,8 odsto, piše portal Analitika.

Da su kamatne stope u Crnoj Gori veće nego u Srbiji, pokazuje i podatak da je kamata na dinarske kredite odobrene srpskoj privredi svega 5,1 odsto, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa kod nas na eurske kredite iznosila u junu čak 6,38 odsto. Poređenja radi, kamate u Srbiji na dinarske kredite kreću se u rasponu od 4,9 do 5,7 odsto.

To praktično znači da su, uprkos pozitivnim pomacima i agilnosti CBCG, realne primjedbe iz godišnjeg Izvještaja bankarskog ombudsmana gdje se klijenti žale da su kamate u Crnoj Gori i dalje previše visoke, kao i da su krediti i dalje jako skupi, ocjenjuje urednik Analitike.

Prema zvaničnim podacima iz julskog Biltena Centralne banke, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na novodobrene kredite u junu je iznosila 6,38%, dok je prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na novoodobrene kredite iznosila 5,52%.

Na mjesečnom nivou, nominalna kamatna stopa ostvarila je pad od 0,01 procentna poena (p.p), dok je efektivna kamatna stopa ostvarila rast od 0,18 p.p. Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa zabilježila je pad od 0,15 p.p, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila pad od 0,01 p.p.

Što se tiče kamatne stope banaka na ukupno odobrene kredite, prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa banaka na ukupno odobrene kredite u junu 2019. godine iznosila je 5,61%, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila 6,20%.

Na mjesečnom nivou nominalna kamatna stopa je ostala nepromijenjena, dok je efektivna kamatna stopa zabilježila rast od 0,02 p.p.

Na godišnjem nivou nominalna kamatna stopa bilježi pad od 0,25 p.p, dok efektivna kamatna stopa bilježi pad od 0,27 p.p.