Priča o uspjehu Džefa Bezosa: Počeo je na berzi a onda je prepoznao potencijal interneta

Podijeli

Najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač Amazona Džef Bezos, svoju poslovnu karijeru započeo je na Njujorškoj berzi, ali je brzo uvidio koliki potencijal nosi internet.

Iako je na berzi imao dobar i siguran posao, sa velikom platom, brinući se za računarski sistem banaka i investicionih firmi, brzo je odlučio da se sa suprugom Mekkenzi odseli iz Njujorka u Sijetl i započne nešto u tom pravcu.

Poslovni plan Bezos je napisao u vožnji od Njujorka do Sijetla 1994. godine, a sve što je usledilo poslije postavilo je stubove online trgovine i mogućnosti interneta kakvog danas poznajemo.

Kompanija Amazon.com je počela sa prodajom knjiga na internetu, a kasnije se proširila na široku ponudu proizvoda i usluga. Amazon.com danas je najveći internet prodavac, kao i najveći svjetski lider u pružanju usluga vezanih za serversku infrastrukturu, kroz njihov program „Amazon Web Services“.

Počeci Amazona

Kada se Bezos sa suprugom Mekkenzi, koja je inače književnica, doselio u Sijetl, iznajmili su jednu kuću. Upravo u iznajmljenoj kući Bezosi su i počeli sa online radom 1995. godine. Sa još nekoliko ljudi, počeo je da razvija softver za elektronsku prodaju koji su ubrzo završili te testirali. Biznis plan već su imali, a prodavali su knjige putem interneta. Bilo je to idealno vrijeme za započeti sličan posao, jer konkurencije skoro da nije ni bilo.

Internet je tek ulazio na velika vrata sa svim svojim mogućnostima. U prvim danima, počele su da stižu narudžbe za knjige. Posao je iz svoje kuće i garaže, preselio u krug fabrika, gdje je iznajmio jedno skladište, ali i poslovne kancelarije.

Na ukupnoj površini radnog prostora od 120 metara kvadratnih, Bezos je počeo stvaranje svog carstva. Samo nekoliko dana poslije preseljenja firme, Bezos je započeo saradnju s Yahoo-om, a narudžbe su počele dolaziti u velikom broju.

Za manje od godinu dana, imali su već u jednom satu čak 100 narudžbi knjiga. Zanimljivo je i to da je jedan od zaposlenih postavio zvono koje se oglašavalo svaki put kada bi neko naručio knjigu. Kažu da je zvono u početku predstavljalo veliku radost, a kasnije je izluđivalo sve zaposlene jer je neprestano zvonilo.

Jedan od pionirskih poteza Amazona bila je i mogućnost da potrošači ocjenjuju knjige na Amazonovom sajtu. Nikome nije bilo jasno zbog čega to Bezosu treba i zašto je to omogućio, računajući na to da potrošači neće kupiti one knjige koje nemaju dobre ocjene.

Međutim, Bezos nije tako mislio. Smatrao je da to samo može poboljšati prodaju, jer drugi potrošači, na taj način, pomažu onim potencijalnim da se lakše odluče za kvalitetnu robu. Tako prodaja može samo rasti. Pokazalo se da je Bezos i ovaj put bio u pravu.

Kada su 1997. godine i druge kompanije počele da prodaju robu putem interneta, mnogi su se pitali hoće li se Amazon održati? Međutim, on je postao još jači. Bezosova odluka da započne posao sa maloprodajom putem interneta poklopila se sa odlukom američkog Vrhovnog suda da upravo takvi trgovci ne moraju ubirati porez na promet u državama u kojim nijesu i fizički prisutni.

Amazon je 2001. godine postao profitan, a posao se širio velikom brzinom. Vrtoglav rast online carstva Amazon.com je pionir elektronske, odnosno online kupovine, a Bezos je njime udario temelje interneta kakvog danas poznajemo.

Zanimljivo je i to da je Bezos bio jedan od prvih akcionara u Google. Uložio je 250.000 dolara 1998. godine, da bi ta investicija donijela vrijednost od čak 3,1 milijardu dolara. Takođe, uložio je u jednu istraživačku firmu koja se bavi izučavanjem kako zaustaviti ili usporiti proces starenja.

Bezosov Amazon je danas najveći svjetski prodajni sistem na Internetu. Zahvaljujući tome, 27. jula 2017. godine, Bezos je postao najbogatiji čovek na svijetu sa bogatstvom tada procijenjenim na više od 90 milijardi dolara.

Danas, dvije godine kasnije, Forbes njegovo bogatstvo procjenjuje na više od 113 milijardi. Vrijednost Amazona, bazirana na cijeni akcije, iznosi preko 900 milijardi dolara.

Investitor.me/Biografija.org

Comments are closed.