Huawei razvio sistem koji usporava auto kada vozač psuje

Podijeli

Kineski tehnološki div Huawei razvio je detektor bijesa na putu, odnosno sistem koji prepoznaje i mjeri stres kod vozača, saopštili su iz kompanije.

Sistem će, naime, biti integrisan u vozila opremljena s 5G tehnologijom, a opremljen je termalnim kamerama pomoću kojih prati nivo krvnog pritiska, kamerom koja prati pokrete vozačevih ruku te mikrofonom koji bilježi ton glasa vozača.

Uz fiziološke reakcije na stres koje hvataju termalne kamere, sistem prepoznaje i različite geste koje koriste ljudi pod stresom, kao i promjene u tonu glasa pa čak i u korištenju određenih izraza.

Na primjer, u slučaju da vozač gestikulira šakom ili srednjim prstom, automobil će automatski usporiti, a isto će se dogoditi ako se vozač koristi psovkama, prijetnjama, uvredama ili počne udarati po unutrašnjosti vozila.

Razvoj ovog sistema, tvrde u kompaniji, odgovor je Huaweija na sve izraženiju tržišnu tendenciju globalnih proizvođača automobila za implementacijom raznih senzora u vozila kojim bi se vozače podstaklo na mirnu vožnju i izbjegavanje alkohola.

“To bi značajno smanjilo broj nesreća u saobraćaju i rezultiralo nižom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama”, saopštila je kineska tvrtka koja je svojim proizvodima i uslugama prisutna u više od 170 zemalja širom svijeta, a njima se koristi trećina svjetske populacije, prenosi Novac.hr.