Njemački fond preuzeo Adriju za 100.000 eura i doveo je na ivicu bankrota

Podijeli

Slovenačka nacionalna aviokompanija Adria Airways obustavila je gotovo sve svoje letove zbog nedostatka novca potrebnog za nastavak poslovanja.

Kompanija je službeno objavila da je prekid svih njenih operacija, osim na liniji Ljubljana – Frankfurt – Ljubljana, privremen i da se odnosi na letove u utorak i srijedu te da s potencijalnim investitorima intenzivno radi na rješenju problema.

No, kako piše zagrebački Večernji list, kompanije s kojima je Adria imala ugovore o najmu aviona već su ih počele da otkazuju. Vlada Slovenije, ipak, odbila je zahtjev Adrije da joj pomogne s četiri miliona eura.

“Za djelatnost avio prometa važe strogi propisi evropske regulative, a država može da sufinansira letove samo u slučaju da tržište ne funkcioniše”, navelo je Ministarstvo infrastrukture.

Adria je od 2016. u vlasništvu njemačkog fonda 4K, koji ju je preuzeo za 100.000 eura.

U međuvremenu je kompanija svom vlasniku prodala brend “Adria Airways” za osam miliona eura. Iako su novi vlasnici imali velike planove i bili optimistični prema budućnosti kompanije, ipak je sve krenulo po zlu. Tako su povećali flotu aviokompanije na čak 21 avion i hvalili se da je to najveća flota na Balkanu.

Adria je lani prevezla 1,23 miliona putnika, što je 1,5 odsto više u odnosu na godinu prije, no ove godine ipak bilježi pad broja putnika, i to od 6,7 odsto u prvoj polovini godine, zbog otkazivanja brojnih letova. Adria Airways inače leti u 25 destinacija, a zapošljava 558 ljudi.

Slovenačka vlada, prema pisanju tamošnjih medija, u slučaju stečaja Adrije planira da sufinansira druge avioprevoznike koji bi zadržali četiri-pet najvažnijih linija iz Ljubljane na kojima trenutno operiše Adria. To su, recimo, linije u Brisel i Frankfurt.

Do propasti Adria Airwaysa, koji je osnovan pre 58 godina, došlo je, prema mišljenju stručnjaka Alena Šćurica, zbog diletantskih poteza novih vlasnika te aviokompanije koji nemaju nimalo iskustva u avioindustriji.

4K je, inače, svojevremeno iskazao interes i za preuzimanje Croatia Airlinesa. Šćuric kaže da je taj fond imao plan da preuzme i crnogorski Montenegro Airlines i od te tri kompanije stvori jednu veliku regionalnu aviokompaniju koju bi zatim preprodao.

Šćuric smatra da je Croatia Airlines ipak u mnogo boljoj situaciji nego Adria. Tako navodi da CA u vlasništvu ima imovinu poput tehnike, motora i aviona, što Adria nema, zatim ima slotove i mnogo veće tržište. Ako dođe do konačnog sloma Adrije, to bi, smatra Šćuric, mogla da iskoristi Croatia Airlines i preuzme cijelo njeno tržište.