euro, money

Čestitamo: Crna Gora se zadužila za pola milijarde eura, kamata duplo viša nego Hrvatskoj

Podijeli

Crna Gora je u četvrtak, 26.09.2019. godine, realizovala transakciju crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu pod u iznosu od 500 miliona eura do, kako su saopštili iz Ministarstva finansija, sada najpovoljnijim uslovima.

Iz Ministarstva su naveli da je zaduženje proteklo uspješno, uz period dospijeća od 10 godina po kamatnoj stopi od 2,55%, “što predstavlja najduži period dospijeća i najnižu ostvarenu kamatnu stopu u dosadašnjem periodu”.

Poređenja radi, ove godine Hrvatska je emitovala obveznice po kamati 1.125 odsto, takođe na 10 godina, a Srbija se po istom osnovu zadužila po kamatnoj stopi od 1,5 odsto za obveznice koje dospijevaju naredne i 2021. godine.

Novo zaduženje Crne Gore je u skladu s ranijim najavama da će ove godine biti obezbijeđeno 500 miliona eura za vraćanje obaveza koje dospijevaju 2020. U Vladi su procijenili da će naredne godine doći do povećanja kamatnih stopa na međunarodnom finansijskom tržištu, pa su odlučili da te rezerve naprave ove godine.

“Na ovaj način investitori su ukazali puno povjerenje kontinuiranoj politici Vlade, ostvarenim rezultatima i budućim planiranim aktivnostima na polju makroekonomske i fiskalne politike, očuvanju fiskalne i finansijske stabilnosti, i ostvarenim i planiranim aktivnostima na polju euroatlantskih integracija. Potvrda dobrim rezultatima ukazuje ostvarena ukupna potražnja za crnogorskih hartijama od vrijednosti, imajući u vidu da je ponuda investitora trostruko više premašivala iznos transakcije, dostižući maksimum od preko 1,8 milijardi eura”, navode iz Ministarstva finansija.

Interesovanje za crnogorske obveznice je, kako preciziraju iz Ministarstva, iskazalo preko 190 investitora iz različitih krajeva svijeta.

“S tim u vezi, geografski posmatrano emisija je u značajnoj mjeri diferzifikovana, uz iskazano značajno interesovanje investitora iz Ujedinjenog Kraljevstva, Evrope, Sjedinjenih Američkih država, Azije. S druge strane, najzastupljeniji su bili institucionalni investitori, odnosno investicioni fondovi, osiguravajuća društva, komercijalne banke i sl. Postignut je značajan uspjeh na međunarodnom tržištu kapitala ostvarujući najpovoljnije tržišne uslove koje je Crna Gora ostvarila od prve emisije crnogorskih međunarodnih hartija od vrijednosti”, zaključuje se u saopštenju.