Potrošači najviše vjeruju njemačkim a najmanje kineskim proizvodima

Podijeli

Globalni potrošači najviše cijene proizvode iz Njemačke, a uglavnom su nepovjerljivi prema onim iz Kine, pokazalo je istraživanje JuGov-a i Cambridge-a.

Više od polovine ispitanika u 23 zemlje pozitivno je ocijenilo nemačke proizvode, a samo šesto odsto im je dalo negativnu ocjenu, pokazuju rezultati internet ankete, javlja Index.hr.

Time je Njemačka u istraživanju osvojila 45 bodova, slijedi Italija sa 38 bodova, a u stopu je prate Velika Britanija i Francuska, obje sa po 34 boda. Japan je osvojio 33 boda i bolji je za pet bodova od Južne Koreje.

Čak 44 odsto ispitanih je kineskim proizvodima dalo negativnu ocjenu, a njih 15 odsto pozitivnu. Time je Kina zauzela posljednje 12. mjesto u grupi zemalja proizvođača, sa osvojenih neto 29 bodova.

Anketirani su potrošači iz zemalja i oblasti visokog dohotka, uključujući Evropsku uniju, SAD, Australiju i Japan, ali i onih sa niskim prihodima, poput Indije, Meksika, Kine, Nigerije i Južnoafričke Republike.

“Naše istraživanje je pokazalo da porijeklo proizvoda i dalje bitno oblikuje njegovu percepciju među potrošačima”, zaključio je direktor marketinga u JuGov Njemačka, Filip Šnajder.