Najveći proces protiv Volkswagena: 470.000 kupaca traži odštetu

Podijeli

Dosad najveći sudski proces u kojem kupci Volkswagenovih (VW) vozila, njih 470.000, traže odštetu počeo je pred Višim pokrajinskim sudom u Braunšvajgu.

Kupci od tog automobilskog koncerna traže novac zbog štete pretrpljene skandaloznim manipulisanjem podacima o količini štetnih izduvnih gasova kod automobila s dizel motorima, prenosi B92.

“Sud mora prvo procijeniti u kojoj mjeri je kupcima VW-ovih vozila bila nanesena šteta”, rekao je na početku suđenja sudija u tom procesu, Mihael Nef.

VW tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver nijesu pretrpjeli nikakvu štetu, te da dalje koriste svoje automobile.

Kao tužilac u ovom procesu se pojavljuje Savezni ured za zaštitu potrošača i Nemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470 hiljada VW-ovih kupaca.

Tužilac VW-u prebacuje da je namjerno i protiv pravila oštetio svoje kupce.

Jedno od pitanja koje sudsko vijeće treba da razriješi – u kojoj mjeri su svi kupci oštećeni.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrdi da li je šteta nastala smanjenjem vrijednosti automobila zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Njemačkoj oko zagađenja vazduha.

Posmatrači procjenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju grupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki njemački sud. U tom slučaju proces bi mogao trajati godinama.

Koncern VW je u Sjedinjenim A eričkim Državama (SAD), gdje je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrijednosti štetnih gasova, dosad već isplatio nekoliko milijardi USD kazne.