Težak udarac: PayPal napustio Facebookov projekat Libra

Podijeli

Nakon navoda da nekoliko kompanija razmatra povlačenje svoje prvobitne podrške za Facebookovu Libra kriptovalutu, Paypal je objavio da napušta Libra Association – neprofitno, rukovodeće tijelo koje upravlja Libra kriptovalutom. PayPal ističe da i dalje podržava Libra napore u budućnosti, ali da u ovom trenutku želi da se fokusira na svoj rad.

Ovo će stvoriti nove probleme za Facebookov projekat, nakon što su finansijske vlasti, posebno u Evropi, s nepovjerenjem dočekali vijest o pokretanju  Facebookove kriptovalute.

Za sada nije potpuno jasno zbog čega je PayPal napustio projekat Libra, ali je ranije ove nedjelje objavljeno da nekoliko firmi (kao što su Visa i Mastercard) imaju rezervisan stav po pitanju kriptovalute nakon što su banke i vlade širom svijeta počele da sumnjaju u projekat.

U izjavi, povodom ove teme, PayPal je istakao:

“PayPal je donio odluku da odustane od budućeg učešća u Libra Association projektu i da nastavi da se fokusira na unapređenje svoje misije i poslovnih prioriteta, u naporima da se demokratizuje pristup finansijskim servisima populaciji kojoj to nije dostupno”.

Reagujući na odluku PayPal-a, Dante Disparte, šef polise i komunikacija u Libra Association-u, je istakao:

“Jasno nam je da su promjene uvijek teške, te da svaka organizacija koja je započela ovo putovanje mora da preispita sopstvene rizike i nagrade koje idu uz promene koje Libra obećava”.

Iako je ovakva odluka PayPal-a popriličan udarac za Libra Association, dvije kompanije bi se mogle ponovo udružiti u budućnosti ukoliko se popravi situacija na polju regulativa.

Paypal je diplomatski istakao da podržava napore i ciljeve koje Libra pokušava da ostvari te da će sa Facebookom sklapati partnerstva u budućnosti.

Benchmark.rs