Popilo se manje piva: Njemačka recesija pogodila i Oktoberfest

Podijeli

U glavnom gradu Bavarske, Minhenu, u nedjelju je zatvoren tradicionalni festival Oktoberfest, a prema riječima organizatora, ove godine su zabilježili 6,3 miliona posjetilaca, koji su popili ukupno 7,3 miliona litara piva.

Broj posjetlaca bio je približno isti kao i prošle godine, ali su popili čak 200.000 litara piva manje nego prošle godine. Od otvaranja 21. septembra uz piće pojelo se ukupno 129 volova i 29 teladi.

Ovo bi mogao biti indikator da se recesija u koju je upala njemačka ekonomija odrazila i na potrošnju na čuvenom festivalu piva.

“Ovogodišnji Oktoberfest bio je miran s opuštenom i veselom publikom”, rekao je na kraju festivala njegov direktor Clemens Baumgaertner.

Njegove izjave potvrdila je i policija, koja je saopštila da je je ove godine zabilježila značajan pad kriminala u odnosu na prošlu godinu. Bilo je i manje problema povezanih s prekomjernim pijenjem. Ljekari su liječili 600 ljudi koji su bili pijani, što je 120 manje nego prošle godine.

Policajci su, međutim, zabilježili rekordan broj onih koji su se vozili pijani nakon što su prisustvovali festivalu. Zaustavili su 774 pripita vozača, uključujući 414 na električnim skuterima.

Organizatori festivala, međutim, ograničili su upotrebu električnih skutera u široj areni zbog zabrinutosti da bi njihovi korisnici mogli voziti pijani.

Događaj, koji se smatra jednim od simbola Njemačke, proizlazi iz zabave na vjenčanju bavarskog kralja Luja I. 12. oktobra 1810. Kasnije je festival premješten u raniji termin, kada je vrijeme u bavarskoj prijestolnici obično ljepše, a ime je ostalo.

Od 1810. Oktoberfest nije održan samo 24 puta. Otkazan je za vrijeme epidemije kolere, tokom hiperinflacije 1920-ih i tokom dva svjetska rata.