MMF izračunao: 700 milijardi dolara je ceh trgovinskog rata

Podijeli

Nova direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva poručila je zavađenim zemljama da zaborave svoje nesuglasice jer to skupo košta svjetsku ekonomiju.

Trgovinski sukobi bi, prema njenim riječima, mogli da smanje globalni bruto domaći proizvod za oko 700 milijardi dolara do 2020. godine ili za oko 0,8 odsto BDP-a.

“To je otprilike jednako cjelokupnoj privredi Švajcarske”, navela je Georgijeva. “Sada je vrijeme za zemlje koje imaju budžetski prostor da primijene ili da budu spremne da upotrijebe snažne budžetske podsticaje da bi doprinijele jačanju tražnje i rasta”, rekla je Georgijeva.

Kao primjere je navela Njemačku, Holandiju i Južnu Koreju, koje bi, prema njenom mišljenju, mogle da povećaju potrošnju na infrastrukturu i istraživanje i razvoj, što bi doprinijelo podsticanju ekonomske aktivnosti.

Ona je zemlje u trgovinskom sukobu pozvala da pripreme jedinstven odgovor na najozbiljniju prijetnju globalnoj ekonomiji još od vremena finansijske krize koja se dogodila prije jedne decenije.

U prvom zvaničnom obraćanju otkako je postala direktorka MMF-a, Georgijeva je kazala da je svijet suočen sa sinhronizovanim usporavanjem rasta, zbog čega je neophodan sinhronizovani odgovor, prenosi britanski The Guardian, javlja Tanjug.

Georgijeva je, uoči godišnjeg zasijedanja MMF-a u Vašingtonu sljedeće nedjelje, rekla da ekonomisti Fonda očekuju sporiji rast u gotovo 90 odsto zemalja svijeta u ovoj godini.