Libra ostala bez glavnih partnera: Nakon PayPala, Facebookov projekat napustili VISA i MasterCard

Podijeli

Američke kartičarske kompanije MasterCard i Visa povukle su se iz Facebookovog projekta izdanja digitalne valute libre, signalizirajući popuštanje pod pritiskom regulatora širom svijeta, koji upozoravaju na brojne rizike digitalnih valuta.

Visa i MasterCard, kako prenose agencije, najavili su povlačenje iz Libra Associationa u petak naveče, pridruživši se PayPal Holdingsu koji je od libre odustao prije nešto više od nedjelju dana.

Njihovim stopama krenuli su i eBay Inc, Stripe Inc i latinoamerička kompanija za obradu plaćanja Mercado Pago.

To znači da Facebookov projekat više ne podržava nijedna velika finansijska kompanija i da su njegove šanse da izraste u globalnog finansijskog igrača svedene na minimum, javlja Hina, prenosi Novac.hr.

Facebook je najavio libru u junu, udruživši snage s 28 partnera, uključujući MasterCard, Visu, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies i Vodafone Group, u Libra Association koji bi trebao upravljati novom digitalnom valutom.

“Visa je odlučila da u ovom trenutku neće biti dio Libra Associationa”, stoji u saopštenju američke kompanije. “I dalje ćemo analizirati projekat, a naša konačna odluka zavisiće od niza faktora, uključujući sposobnost Libra Associationa da u cijelosti ispuni sva potrebna regulatorna očekivanja”, dodaje se.

Regulatori su, međutim, kritični prema Facebookovoj digitalnoj valuti, upozoravajući na rizike po sigurnost transakcija i podataka korisnika.

Francuska i Njemačka već su najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umjesto toga izdanje javne kriptovalute kojom bi upravljale centralne banke.